Tereza Chaloupková: Basta-politika. Rakousko se ohlíží zpět

14. květen 2020

Navenek sice stojí za „triumfálním“ úspěchem v boji s koronavirem v Rakousku pouze Sebastian Kurz.

Z pravidelného sledování vládních tiskových konferencí bylo ale zřetelné, že stejný podíl těžkého údělu sdělovat obyvatelstvu neradostné zprávy a trpělivě obhajovat důvodnost zavedených opatření nesl i ministr zdravotnictví za rakouské Zelené Rudolf Anschober.

Čtěte také

Po počátečním šoku, kdy i seriózní rakouské deníky, jako letití Kurzovi nejpřísnější kritici, otevřeně přiznávaly, že se tváří v tvář neznámému koronavirovému nepříteli zachovala vláda zcela jednotně a profesionálně a v situaci obstála na výbornou, si přece jenom začali političtí komentátoři klást detailnější otázky.

Vytýkají rakouské vládě především netransparentnost jejího rozhodování. Jen zřídkakdy byli veřejnosti představeni experti nebo podklady a z toho vyplývající doporučení, která zakládala vládou činěné závěry. Ukázalo se totiž, jak dobře takzvaná „basta-politika“ funguje.

Jako téměř všechny státy i Rakousko se v době koronavirové krize za svou vládu postavilo. Nedávno vyšel na povrch protokol ze začátku koronavirové krize, který dokládá, že kancléř Sebastian Kurz vyjadřoval své obavy z toho, že se obyvatelstvo nebojí dostatečně.

Vysoká oblíbenost Kurze

A že je nutné (asi pro dobro věci), aby mělo strach. S touto informací dávají smysl Kurzova raná březnová vyjádření o tom, že brzy bude každý znát někoho, kdo měl těžký průběh nemoci COVID-19 nebo kdo na koronavirus zemřel.

Čtěte také

V oficiálních vyjádřeních mluvil dokonce o statisících mrtvých. K těmto tvrzením se dá přihlédnout s pochopením nejasnosti celé situace. Problém takové komunikace se ale opět obrací na začátek. Z čeho tento výklad statisíců mrtvých vycházel?

Rakousko se v současnosti ohlíží zpět. A i na konci dubna novináři nevědí, na čem tenkrát Sebastian Kurz svou prognózu založil.

Další z výroků Sebastiana Kurze, který ilustruje neochvějnost jeho přesvědčení o sobě samém, je citace z interview pro deník Kurier. „Jsem si stoprocentně jistý, že to, co děláme, je správné.“ Z logiky věci si nikdo zvlášť v koronavirové krizi nemůže být jistý, že jde stoprocentně správným směrem. V době, kdy celá Evropa, potažmo celý svět čelí koronaviru stylem pokus-omyl a epidemiologičtí experti do svých analýz zahrnují každý den nové poznatky, zní takovéto prohlášení přinejmenším silácky. Ale u rakouského publika to funguje.

Čtěte také

Kancléř Kurz a jeho Rakouská lidová strana dosahují v průzkumech z poloviny dubna vysokánského čísla 48 % podpory. Sám Kurz v sobě totiž spojuje dvě základní státnické složky: umí komunikovat a umí činit rozhodnutí. Když necháme stranou otázku upřímnosti a autenticity jeho profesionálních vystoupení, je jen věcí vrtkavosti samotného viru, jestli uvrhne Rakousko do další a hlubší zdravotnické a hospodářské krize.

Otázka, jestli z ní vyjde kancléř Kurz jako vítězná postava, je už ale víceméně zodpovězená. Jako ilustrace může posloužit svolání mezinárodní telefonní konference „úspěšných států v boji s koronavirem“, za kterou se s hrdostí sobě vlastní Sebastian Kurz jako pořadatel postavil a do které přizval i Českou republiku.

Už teď se v Rakouské lidové straně scházejí týmy, které plánují, jak tuto vysokou hodnotu oblíbenosti postavy kancléře Kurze udržet i po koronakrizi.

Autorka je spolupracovnice ORF

autor: Tereza Chaloupková
Spustit audio