Režisér Smyczek o rakovině krku: Jazyk máte šejdrem jako křivě řídítka na kole a snažíte se jet rovně

21. září 2015

Asi máloco je pro práci rozhlasového moderátora tak důležité jako hlas. Důležitý je ovšem pro každého člověka. A je spousta nemocí, která nás o hlas může připravit – třeba nádor.

Proto je také hlas hlavním motivem dnes začínajícího Týdne osvěty rakoviny hlavy a krku.

Filmový režisér Karel Smyczek bojoval s rakovinou v oblasti krku před pěti lety. To že má vážnou nemoc, mu došlo velmi rychle.

„Když se vysloví slovo rakovina, nebo nejdřív nádor, tak to pochopíte hned. Jenom jsem netušil, co všechno to obnáší. Postupně jsem si uvědomil, že jazyk je potřeba nejenom k mluvení, ale také k posouvání potravy,“ dodává režisér.

Vzpomíná, že zrovna měl roztočený seriál Špačkovi v síti času a chtěl operaci odložit:

„Když jsem takhle chvíli mlel, tak mi pan profesor Betka říká: Uvědomte si, že se nebavíme o nějakém seriálu, my se bavíme o tom, jak vám zachránit život. To už jsem potom neremcal.“

Léčba byla složitá. Karlu Smyczkovi lékaři rozřezali krk a uřízli mu kus jazyka.


Rakovinou hlavy a krku trpí asi 140 tisíc Evropanů. Skoro 68 tisíc osob ročně na diagnózu v zemích EU zemře. Je to šestý nejčastější nádor Evropanů. Vychází z buněk, které pokrývají nebo lemují tkáně rtů, dutiny ústní, nosu, vedlejších nosních dutin, hltanu, hrtanu, slinných žláz a místní lymfatické tkáně.
Zdroj: rakovinahlavyakrku.cz

„Ten pocit byl zvláštní. Jazyk máte šejdrem, jako když máte křivě řídítka na kole a snažíte se jet rovně.“

Nepříjemný zážitek filmař ze své paměti vytěsňuje, ale naplnil ho obdivem k lékařům a zdravotníkům.

„Já jsem z toho blbého zážitku popravdě řečeno ničím obohacený nebyl. Jak lidé někdy říkají, jak jsem změnil život nebo jak jsem změnil vztah k životu, tak mně to nic nového nepřineslo. Nijak jsem neprokoukl, abych tak řekl, a musím vám říct, že bez toho zážitku bych se klidně obešel,“ konstatuje Karel Smyczek.

Všem lidem se stejnou diagnózou drží palce a vzkazuje, ať se nebojí.

Karel Smyczek
autoři: mvo , bum
Spustit audio