Revma není nemoc, ale revmatoidní artritida je závažná autoimunitní choroba, říká lékař Němec

29. květen 2023

Revma není diagnóza – je to v laické společnosti velmi rozšířený termín, ale nemoc to není. Revmatologové mají v ordinacích pacienty s asi 200 diagnózami, převažují ty zánětlivé autoimunitní, jako je revmatoidní artritida. „Je to závažné onemocnění poškozující klouby pacientů, většinu z nich už umíme léčit,“ tvrdí revmatolog Petr Němec.

Vedoucí lékař Revmatologické ambulance Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně a pedagog Lékařské fakulty Masarykovy univerzity dodává, že se revmatoidní artritida neprojevuje jen bolestí ale i otoky, člověk je po probuzení ztuhlý klidně i víc než hodinu. Má problém např. sevřít pěst nebo uchopit ranní šálek s kávou.

Čtěte také

„Někdy to je na pacientovi vidět hned, někdy se nemoc prokáže až po opakovaném vyšetření.“

Lékař následně vysvětluje, že deformace mezičlánkových kloubů ruky nutně neznamená autoimunitní onemocnění – může jít o častější degenerativní osteoartrózu, která se projevuje hlavně ve vyšším věku. U revmatické artritidy pak dominují záněty, kdy jsou klouby někdy zarudlé a deformované.

Revmatickými chorobami ale trpěli i naši předci. „Našly se důkazy na kosterních pozůstatcích egyptských faraonů, respektive u Ramsese II. Ten měl Bechtěrevovu nemoc, což je zánětlivé revmatické onemocnění páteře,“ vysvětluje lékař.

Ruce postižené revmatoidní artritidou (45 vteřin po aplikaci kontrastního barviva)

Na to, proč ale autoimunitní onemocnění vzniká, věda dodnes všechny odpovědi nezná. Faktorů bude víc, u revmatoidní artritidy pak hraje roli genetická predispozice a stres. „Ale mít jen rizikové geny nestačí. Všem těmto lidem navíc velice škodí, pokud kouří,“ dodává.

Víc o nemocech ale i o motorkách se dozvíte v audiozáznamu pořadu Hovory Naděždy Hávové.

autoři: Naděžda Hávová , lup
Spustit audio

Související