Řemeslníky nejde kontrolovat, na EET doplatí jen ti poctiví, varuje poslanec Munzar (ODS)

10. září 2019

O rozšíření elektronické evidence tržeb (EET) na řemeslníky, lékaře nebo advokáty budou v úterý rozhodovat poslanci. Do Sněmovny se návrh na spuštění 3. a 4. fáze EET vrací ze Senátu, který ho v červenci odmítl.

Čtěte také

Povinnost elektronicky evidovat tržby podle zastánců systému umožňuje lepší kontrolu plnění daňových povinností a v důsledku narovnává podnikatelské prostředí.

„Narovnávat prostředí brutální regulací je už samo o sobě protimluv. EET vnímáme jako vytváření nepřátelského podnikatelského prostoru,“ říká poslanec Vojtěch Munzar (ODS) v rozhovoru Českého rozhlasu Plus.

EET prý nutí podnikatele, aby sami sebe pro stát kontrolovali, a to za vlastní peníze. Navíc jsou on-line kontrolovány všechny jejich aktivity včetně dodavatelsko-odběratelských vztahů.

Nejde o narovnávání, ale o brutální zásah do podnikatelského prostředí.
Vojtěch Munzar

Čtěte také

Munzar zdůrazňuje, že zvláště řemeslníky nelze – na rozdíl od kamenných provozoven – efektivně kontrolovat. Na rozšíření povinnosti evidovat tržby tak doplatí jen ti poctiví, kteří si systém pořídí.

Občanskodemokratický poslanec kritizuje i to, že finanční správa podle něj uděluje nepřiměřeně vysoké pokuty, a to nikoli za obcházení daňových povinností, ale spíš kvůli administrativním pochybením. „Například neseřízení času z letního na zimní a podobně,“ uvádí Munzar.

Platit musí všichni

Podle poslance Milana Ferance (ANO) je ale věcí finanční správy, aby vyhodnotila každý přestupek či porušení povinností, a pozastavuje se i nad tím, zda k udělování neadekvátně vysokých pokut skutečně dochází.

„Když stát ukládá nějaké povinnosti a někdo je neplní, tak musí mít nějaké nástroje k vymáhání. Když se zaváděla 1. a 2. vlna, tak jsme také slyšeli děsivé předpovědi, jak zaniknou hospody, ale nic takového jsem nepozoroval,“ podotýká.

EET podle něj naopak přispívá k narovnání podnikatelského prostředí. „Pokud má být rovné, měla by se ta povinnost vztahovat na všechny subjekty,“ zdůrazňuje Feranec. Finanční správa podle něj má dostatečné nástroje pro to, aby mohla efektivně kontrolovat i řemeslníky, například porovnáním daňových přiznání.

Víc si poslechněte v audiozáznamu.

autoři: Martin Matějka , ert
Spustit audio

Související