EET pro řemeslníky je byrokratický nesmysl, nelze je kontrolovat, kritizuje Ferjenčík (Piráti)

10. květen 2019

Ve Sněmovně jde do třetího čtení novela zákona o evidenci tržeb, která rozšiřuje povinnost používat elektronickou evidenci tržeb na další obory, například služby řemeslníků. Vláda novelu předložila kvůli rozhodnutí Ústavního soudu, který další vlny zavádění EET zrušil.

„Pravidla mají platit pro všechny. Od začátku se předpokládalo, že budou jednotlivé vlny a je logické, aby se EET zavedla i pro další obory, které přijímají peníze v hotovosti. Nejde jen o řemeslníky, jsou to i advokáti nebo lékaři,“ říká místopředseda rozpočtového výboru Milan Feranec (ANO).

Na další vlně EET vydělají jen provozovatelé účetních systémů, tvrdí poslanec Ferjenčík (Piráti)

Místopředseda Pirátů Mikuláš Ferjenčík

Elektronická evidence tržeb přinesla do státního rozpočtu 12,3 miliardy korun za rok 2018. Piráti považují toto číslo za vycucané z prstu, prý mají vlastní analýzu. Nadhodnocuje vláda záměrně prospěšnost EET?

Předchozí vlny zavádění EET v obchodech a restauracích prý přinesly narovnání podnikatelského prostředí.

Podle poslance Mikuláše Ferjenčíka (Piráti) ale různé typy podnikání vyžadují jinou regulaci. „Říkat, že instalatér konkuruje hospodám, a proto by měl mít stejný účetní systém, je úplně absurdní,“ upozorňuje.

Se zaváděním EET nesouhlasí ani v případě restaurací, ovšem tam alespoň transakce probíhají veřejně a lze je tak kontrolovat. Jiné je to například u řemeslníků, u nichž si Ferjenčík nedokáže představit, jak budou kontrolováni. Jediný, kdo na nové povinnosti vydělá, jsou prý prodejci účetních systémů.

První a druhá vlna EET je nějakým způsobem kontrolovatelná. Třetí a čtvrtá není, to už je jen byrokratický nesmysl.
Mikuláš Ferjenčík

„Finanční správa má své nástroje, jak to kontrolovat. A skutečně se nejedná o kontrolní nákup nebo kontrolní vymalování pokojů. Když posoudí daňové přiznání dvou řemeslníků, kteří jsou vedle sebe a jeden z nich tržby nepřiznává, tak jistě najde způsob, jak to zkontrolovat,“ věří Feranec, konkrétní příklad ale neuvádí.

EET přineslo jen drobné. Stát by se měl zaměřit na odliv dividend a daňové ráje, radí ekonom Kovanda

Elektronická evidence tržeb (EET) - ilustrační

Vláda ve Sněmovně narazila s novelou zákona o elektronické evidenci tržeb, která je podmínkou pro spuštění její třetí a čtvrté vlny. Poslanci hlasování o návrhu odložili, podle pravicové opozice a Pirátů není důvod rozšiřovat povinnost evidovat tržby i na řemeslníky nebo trhovce, protože by to bylo špatně vymahatelné.

Připomíná, že řemeslník má už dnes povinnost účtenku na vyžádání vystavit. Připouští, že i nadále bude možná tichá dohoda obou stran o tom, že řemeslník provede práci bez potvrzení, žádný zákon prý ale nemůže fungovat stoprocentně.

„Kdybychom všichni měli dodržovat nejvyšší povolenou rychlost, musel by v každém autě sedět policista. To asi není reálné,“ připodobňuje Feranec.

Ferjenčík ale upozorňuje, že nejdříve je třeba porovnat přínosy a náklady regulace: „Podle mě náklady takovým způsobem převyšují možné výnosy, které budou zcela marginální, že to nestojí za to dělat.“

autoři: Jan Bumba , ert
Spustit audio

Související