Na další vlně EET vydělají jen provozovatelé účetních systémů, tvrdí poslanec Ferjenčík (Piráti)

11. únor 2019

Elektronická evidence tržeb přinesla do státního rozpočtu 12,3 miliardy korun za rok 2018. Piráti považují toto číslo za vycucané z prstu, prý mají vlastní analýzu. Nadhodnocuje vláda záměrně prospěšnost EET?

„Nemám důvod nevěřit číslům, která vycházejí z ministerstva financí, tedy těm 12,3 miliardám korun v loňském roce,“ uvedl v pořadu Pro a proti poslanec Milan Feranec (ANO).

Ten považuje kritiku EET ze strany Pirátů za běžnou opoziční taktiku. Také upozornil, že přínos EET je nejen ve výběru DPH, ale i ve výběru sociálního a zdravotního pojištění i v dalších oblastech. „Proto nevidím důvod něco měnit.“

Víme, že zvlášť v pohostinství zaměstnanci dostávali minimální mzdu a vedle na ruku další peníze. Když už jsou ale peníze zdaněné, tak proč by to podnikatel dělal? (...) Stále řešíme přínos elektronické evidence tržeb, ale já ho vidím hlavně v narovnání podnikatelského prostředí.
Milan Feranec

Poslanec uznal, že žádný zákon nemůže řešit jakýkoliv problém na 100 %. „Ale povinnost tady je. A když je porušena a zjistí se to, tak je tam sankce.“

„Já neznám žádného provozovatele účetních systémů, ale někdo je provozovat musí… Každopádně výnosy EET jsou jako každý příjem státního rozpočtu přítomné v každém výdaji státního rozpočtu,“ reagoval na hlavní výtky oponenta Milan Feranec (ANO).

Ti, kteří podváděli, to dělají dál

„Nechali jsme si zpracovat analýzu metody, kterou ministerstvo financí používá pro svůj odhad údajných výnosů EET... Podle našeho analytika postup ministerstva nedává smysl,“ vysvětlil poslanec Mikuláš Ferjenčík (Piráti).

Podle něj ministerstvo financí rozdělilo výnos z DPH na ten z růstu ekonomiky a zbytek je EET. „Odhad růstu DPH kvůli ekonomice si udělalo ministerstvo samo. Kdyby zvolilo jinou konstantu, tak jim třeba vyjde, že je vše v mínusu. Také nedošlo k analýze, jak se změnil výběr DPH v sektorech s EET a bez ní.“

To čísla nepotvrzují. Když ministerstvo EET zavádělo, slibovalo nárůst tržeb ve stravovacích službách o 27 %… Došlo ale k nárůstu 14 %, a to tehdy ještě panoval extrémní ekonomický růst... A to, že se v pohostinství část peněz dává na ruku, se nezměnilo, jak dokládají data Českého statistického úřadu.
Mikuláš Ferjenčík

Poslanec vidí základní problém v tom, že poctiví podnikatelé mají vyšší byrokratickou zátěž a ti, kteří podváděli, podvádějí dál. „Ve 3. a 4. vlně EET, kterou se ANO snaží prosadit pro řemeslníky, absolutně nevidím možnost kontroly. To, že má instalatér EET krabičku, neznamená, že vám účtenku dá.“

„Jediný, kdo vydělá na 3. a 4. vlně EET, jsou provozovatelé účetních systémů, kteří budou rýžovat na tom, že i ti poctiví si budou muset pořídit nějaký elektronický systém a platit měsíční paušál,“ kritizoval Mikuláš Ferjenčík (Piráti).

autoři: Karolína Koubová , oci
Spustit audio

Související