Produkci Pardubického pivovaru negativně ovlivnil zákaz kouření i EET
Pardubický pivovar loni uvařil přes 80.000 hektolitrů piva, podobně jako v předchozích dvou letech. Do produkce se negativně promítla elektronická evidence tržeb a zákaz kouření v restauracích. ČTK to řekl Roman Marčák z pivovaru.
„Dva nové zákony o EET a protikuřácký měly vliv na návštěvnost restaurací. Naštěstí nám vzrostl export, jinak bychom byli z výsledků smutnější,“ řekl Marčák.
Výroba v sudech loni tvořila 73 %, v lahvích 27 %. Do plechovek a plastových lahví pivovar pivo nestáčí. Podíl exportu vloni činil 40 %, o 5 % více než předloni.
„Nejvíce piva je tradičně vyváženo na Slovensko, největší nárůst exportu je do Ruska, Itálie a Dánska,“ řekl Marčák.
Pivovar existuje 147 let. S jeho produkcí je dlouhodobě spojená značka Porter, tmavé devatenáctistupňové pivo vaří od roku 1890. Na speciální piva se nezaměřuje jen hlavní výroba, od konce předloňského roku je začal vařit i firemní minipivovar Arnošt.
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
‚Ani na víkend do Minsku nemůžu.‘ Rusko nechce úředníky či státní zaměstnance pouštět za hranice
-
Landovský: Ukrajina systémy obrany potřebuje. Rusko bombarduje z 90 procent civilní a infrastrukturní cíle
-
Novinářka: Výjimka z migračního paktu pro Česko? Jde o pravidlo, Ukrajince si můžeme odečíst z nákladů
-
Symbolika je na Blízkém východě nejdůležitější, Izrael ani Írán nechtějí konflikt vyostřovat, míní expert