Radovan Holub: Pohled z okna

25. březen 2021

Když se podívám přes deset jehličnanů na zahradě, vidím na cestu od nádraží k lyžařskému a bikerskému areálu Špičák. Tahle cesta se letos stala svědectvím boje proti viru. Během zimy vyjíždělo každý víkend půl republiky na hory, aby unikli z města, od roušek a virů.

Rozdíl mezi cestou ve všední den a ve svátek byl nebetyčný. O víkendech tu byl takový ruch, že se naše kočka bála ven. Teď provoz zase utichl, kočka se klidně prochází po příjezdové cestě, tu a tam spěchá nahoru nějaký místní skialpinista.

Čtěte také

Na horách letos zavládl jiný styl. Dostaly se do masové obliby skialpy a běžky, protože nejezdily lanovky a vleky. Skialpinisti nosili lyže nonšalantně zavěšené na batohu. Ti, co doteď brázdili svahy na sjezdových lyžích, obuli běžky. Pěšáci se pletli mezi nimi.

Nechyběli ti, co si kvůli zavřeným obchodům půjčili na víkend výstroj od známých jako za socialismu. Největší kuriozitou byli dospělí na pekáčích. Nějak se nehodí, aby dospělí byli tak blízko zemi, ubírá jim to důstojnost. A tak dělali, že jsou děti. Výskali a mávali rukama. A další národ: sáňkaři.

Říká se tomu integrace

Ti na tom byli nejlíp. Měli si na svahu kam sednout. Všech pět národů na sněhu vytvořilo směsici ne nepodobnou obrazu zimní krajiny od Pietera Bruegela. A když se v téhle lidské zoo objevil ojedinělý cyklista, který to zkoušel na sněhu, měl jsem pocit opravdové multikultury.

Čtěte také

Přijeli i turisté, co to normálně nemají ve zvyku. V dlouhých kabátech s velbloudí vložkou, s kabelkami, dokonce i v kloboucích. Také jsem četl, že tihle novodobí turisté stále odhazují odpadky.

Pokud jsem to prošel kolem cesty, kam se bála vyjít kočka, našel jsem jednu plechovku od piva a jeden kelímek. Mediálně to vypadalo mnohem dramatičtěji. Hordy turistů ničí naše hory, policisté zasahují, odpadky se hromadí, kontroloři nestíhají. Naši politici převzali tento mediální obraz hor jako Sodomy a Gomory.

Čtěte také

A došlo i k jedné sociální změně: Opět vzrostla iracionální zlost místních na lufťáky. Za socialismu byl mezi nimi hluboký příkop, ale v 90. letech začaly horské obce lákat lidi z měst, aby tu pracovali, žili nebo se ubytovali, hroty se otupily.

Ke všem viditelným střetům civilizace přibyl dnes další. Teď v době lockdownu zůstali lidé z měst ve městech a lidé z venkova na venkově. Místní se z toho radují, lidé z měst už míň.

Normální je ale výměna. Lidé z měst jezdící za výhledem na hřebeny a lidé z venkova do měst za nákupy. Taky se tomu říká integrace, ale někteří nemají to slovo rádi.

Autor je publicista

autor: Radovan Holub
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.