Radovan Holub: Systémové ovce

24. září 2020

Poslední  srpnovou sobotu vyšly v Berlíně do ulic spousty lidí. Odhady začaly na dvaceti tisících a skončily na padesáti. 

Šlo o protest proti covidovým regulacím, takže se do davu vešli anarchisté i nacionalisté, levičáci i pravičáci, zelení aktivisté, odpůrci očkování, feministky, kritici i vyznavači Evropské unie, příznivci i odpůrci Donalda Trumpa a zastánci spikleneckých teorií o tom, že virus je výmysl velmocí k zotročení lidu.

Čtěte také

A dokonce i takzvaní Reichsbürger, příslušníci hnutí neuznávající dnešní hranice Německa, ale hranice z roku 1937. Červenobíločerné říšské vlajky nejsou na rozdíl od symbolů Velkoněmecké říše v Německu zakázány, takže zavlály.

Pod nimi za bojového pokřiku „Vraťte nám naši zemi“ vyběhla poměrně velká skupina říšských demonstrantů na schody ke Spolkovému sněmu. Kolem byly jen jednoduché kovové zátarasy. Spolkový sněm má být otevřená instituce, symbolizující blízkost občanům.

Ano, demokraté dovolili antidemokratům zteč symbolu poválečné demokracie. U nás byly demonstrace také, menší, ale smyslem bylo totéž: odmítnout současné pořádky, vrátit zemi lidem, vzepřít se všem možným diktaturám. Tedy i diktatuře virologů.

Demokraté s antidemokraty proti demokracii

Čtěte také

Covid sjednocuje lidi širokého spektra názorů, což je zatím sociologicky neprozkoumané. Německý ministr zdravotnictví den po demonstraci řekl, že nechápe, jak se klimatičtí aktivisté mohou názorově potkat s příznivci Německé říše a demonstrovat spolu s nimi.

Covidové protesty budou jako poměrně nový fenomén jistě bedlivě sledovány. Možná nastanou snahy je zakázat podle Listiny základních práv a svobod, která zajišťuje právo na život a zdraví. Co tedy ty pestré davy znamenají? Zcela určitě to, že žijeme v demokratické Evropě. Jinak by byly rozehnány.

Ale zároveň vyjadřují obavu, že demokratické pořádky si můžeme sami ve jménu demokracie zničit. Vždyť co jiného je pokus o dobytí Spolkového sněmu pod stejnými hesly, která propagují naši nacionalisté a takzvaní vlastenci? Už jsme zapomněli, jak po roce 1937 přišel rok 1938, na německou vlajku přibyla říšská orlice, nordický a posléze hákový kříž? A jak to šlo rychle?

Čtěte také

Demokraté bojují v jednom šiku s antidemokraty proti demokracii. Síly, které říkají, že chtějí vrátit zemi svým občanům, jsou zatím sporadické a proti nim stojí masa lidí, kteří vědí, že naši zem nám po roce 1989 zatím nikdo nevzal. Covidové protesty však sjednocují všechny, kteří tvrdí opak.

My ostatní jsme pro ně systémové ovce, nosící roušky. Jsme pro ně podmaněný lid, který přistoupil na vševládnou kontrolu. Jak řekla jedna pražská demonstrantka: „Zahájili jsme revoluci proti státu, který likviduje své děti, své občany!“

Autor je publicista

autor: Radovan Holub
Spustit audio