Radkin Honzák: Mozek, který má Babiš, mívají predátoři

5. červenec 2019

Radkin Honzák působí v oblasti psychiatrie více než půl století. Živí se ale taky jako vysokoškolský pedagog a publicista a v mediích se nezřídka vyjadřuje k aktuálnímu veřejnému dění. Hostem Osobnosti Plus byl 3. června.

Postoj premiéra Andreje Babiše (ANO) po zveřejnění předběžné zprávy Evropské komise psychiatr popisuje: „Tento typ lidí absolutně postrádá to, čemu ostatní říkají svědomí či soucit. Jejich mozek je mozek predátorů.“

Psychiatr prý není nijak nervózní z otázky, jestli budeme dotace, které holding premiéra z EU získal, vracet (nebo ne). „Já vím, že je vrátíme, takže nervózní nikterak nejsem,“ říká s úsměvem. 

„Do toho našeho tria, aby to byl správný triumvirát, už chybí jeden narkobaron. Pak budeme mít v čele tu správnou skvadru,“ dodává.

Cyril Höschl: Se současným světem se nepochybně něco děje

Psychiatr Cyril Höschl

Cyril Höschl patří mezi uznávané psychiatry, současně je zakladatelem Národního ústavu duševního zdraví. „Někdy člověk hraje simultánku, kdy je šachovnic víc, ne na všech vyhrává. To mu na náladě nepřidá, ale jindy je to zase lepší,“ říká o svém rozpoložení.

Ke kauze, a obecně k charakteru premiéra, pak tvrdí, že „když je někdo citlivější a potká se s člověkem, jako je on, má podobný pocit, jako když stojí před tygří klecí s příliš tenkými mřížemi“.

„U této sorty lidí chybí propojení mezi primárním centrem strachu a uvědoměním si strachu. Pokud nemá člověk strach, koná více či méně bezchybně. Zároveň nechápe, proč ostatní strach mají.“

Často se líbí holkám...

Strach je podle Honzáka primárně tělesným prožitkem. „Třesou se ruce, potí se kůže, zrychluje tep. Organismus tyto projevy nabíjí, aby mohl rychleji utíkat. Psychosomatické napětí je tedy velice správně spojeno s napětím těla. Když tyto projevy chybějí, člověk podává automatické, až robotický dokonalé výkony,“ říká Honzák. Taky ale připouští, že je to kýžená vlastnost politiků.

To, že se z lidí bez strachu, svědomí nebo empatie stávají vůdci (v dnešním pojetí prezidenti a premiéři), je podle psychiatra taky logické. „Ono je to automaticky tlačí na vedoucí pozici.“

Při lidské komunikaci plní verbální složka jen 30 %. „Zbytek jsou nonverbální, podprahové signály. Takže oni mají automaticky charisma a strhují na sebe taky vedení. Navíc, většinou se líbí holkám, které v nich vidí biologické ochránce svých budoucích dětí.“    

Psychopat?

Honzák vysvětluje také způsob, jakým se moderní psychiatrie staví k pojmu psychopat, jakými experimenty se zkoumá a proč tento pojem vlastně není ještě pevně stanoveným termínem. 

„Bylo by velkou chybou domnívat se, že všichni psychopati končí v base. Tam jdou jen ti nejblbější a nejméně rozumní.“

Radkin Honzák, psychiatr, publicista a vysokoškolský pedagog

Poslechněte si celý rozhovor s Radkinem Honzákem. Dozvíte se, jestli se chce i dál věnovat lidské psychice. Ptala se Barbora Tachecí. 

autoři: Barbora Tachecí , kte

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.