Psychiatr Vevera: Musíme posílit vojenské zásobování Ukrajiny. Jen to je ten vzkaz, kterému bude Putin rozumět

22. září 2022

Ruský prezident rozhodl o částečné mobilizaci. „Pořád to jsou posily, a to i přesto, že nejsou vnitřně motivováni... Určitě to bude mít pozitivní vliv na morálku Rusů, kteří teď ustupují,“ říká bývalý armádní psychiatr Jan Vevera. Připomíná, že nepůjde o úplně nezkušené vojáky. „Jsou to lidé, kterým bude nějakých 30, 40, u vyšších důstojníků i 50 let. Jsou životem ošlehaní, zocelení, mají za sebou výcvik.“

Já bych tu sílu, kterou představují, nepodceňoval. Neříkám, že jejich morálka je velká, ale určitě to Rusům, bohužel, pomůže,“ připomíná přednosta Psychiatrické kliniky Fakultní nemocnice Plzeň.

Psychopati o sobě nemají pochyby. Ani navzdory opakovaným selháním.
Jan Vevera

Vladimir Putin při zdůvodňování částečné mobilizace obvinil Západ, že ho vydírá jadernými zbraněmi. O vysokém stupni pohotovosti pro ruské jaderné síly ale hovořil jako první už v únoru letošního roku.

Putin věří svým lžím

„On tomu věří už v tom okamžiku, kdy to říká… Některé z psychopatických rysů osobnosti, které Putin určitě má, jsou právě z hlediska psychiatrie docela dobré. Protože jsou ochranou proti úzkosti. To je něco, co psychopati nemají. Nemají o sobě pochyby navzdory opakovaným selháním,“ vysvětluje.

Udělali jsme tu chybu, že jsme Putinovi nevěřili a podceňovali ho.
Jan Vevera

Putin tak o sobě podle psychiatra určitě od začátku nepochybuje.

„A nebude o sobě pochybovat až do své úplně nejposlednější chvilky. Představa, že by válku mohly změnit například ztráty na civilistech, jejich mučení, které vidíme a které mu budeme třeba zprostředkovávat pomocí světových médií, je iluze. To je tomuto člověku úplně jedno,“ varuje Vevera.

Čtěte také

„Udělali jsme tu chybu, že jsme mu nevěřili a podceňovali ho. Putin přece pořád říká, že ho Západ ohrožuje a Ukrajinu napadl proto, aby se před námi bránil. Neměli bychom dělat stejnou chybu, jako západní mocnosti, a podcenit jeho hrozby. Takže věřme, že to, co říká, opravdu myslí vážně a opravdu si myslí, že Ukrajinci neexistují a že Západ je hrozbou a bude se velmi intenzivně bránit.“

Putin patří podle Vevery k lidem, kteří reagují pouze na sílu. „Ta ale nemusí být demonstrována úplně totálním zničením a porážkou, ale jasným odhodláním a nastavením hranic, kdy řekneme tudy už ne.“

Teď musíme posílit naše vojenské i všestranně jiné zásobování Ukrajiny. Jen to je ten jasný vzkaz.
Jan Vevera

„A vidíme, že i u nás, v relativním bezpečí, zaznívaly hlasy, které říkaly, že Ukrajině nemáme dodávat zbraně, protože tím posilujeme válku a zvyšujeme počty mrtvých. A že kdybychom tam zbraně nedodávali, tak by se už nějak dohodli – Putin by si něco vzal, něco by možná nechal. Já si ale myslím, že ne, protože ho opravdu musíme brát vážně… a jen by se mu posílil apetit.“

Čtěte také

„Teď musíme posílit naše vojenské i všestranně jiné zásobování Ukrajiny. Jen to je ten jasný vzkaz, kterému bude rozumět,“ dodává.

Psychiatr Jan Vevera dál tvrdí, že ani terapie, kterou dělají naši psychologové vězeňské služby s násilnými psychopaty, není namířena na změnu strukturu jejich osobnosti, protože to de facto ani nejde. Mohou je ale naučit nějakým bariérám a hranicím.

Celý pořad Válka s Janem Veverou Barbory Tachecí najdete v audiozáznamu.

autoři: Barbora Tachecí , lup

Související