Prymula: Studenti by se mohli samotestovat antigenními testy na začátku každého dne

9. únor 2021

Od března by se do lavic mohli vrátit maturanti. Podmínkou je pravidelné testování, které budou na místě sami obstarávat učitelé a žáci. Pokud bude vše probíhat podle očekávání, mohli by studenti posledních ročníků středních škol postupně doplnit i jejich mladší spolužáci. „Po maturantech by to měly být deváté třídy, pak zbývající žáci prvního stupně a finále by byl druhý stupeň,“ přibližuje epidemiolog a poradce premiéra Andreje Babiše (ANO) Roman Prymula.

Primátor Prahy Zdeněk Hřib se obává, že hlavní město by testování studentů posledních ročníků metodou PCR vyšlo až na 15 milionů korun týdně a vyškolit by se muselo na osm set lidí. „Při současném stavu rozpočtu takovou sumu určitě nejsme schopni pro tento účel uvolnit,“ vysvětluje pražský radní Vít Šimral (Piráti).

Čtěte také

Prymula ale míní, že náklady budou nižší a podle něj by nebyli potřeba ani vyškolení pracovníci. Maturanti by totiž před vyučováním měli podstupovat pouze antigenní testy.

„Optimalizuje se metoda, která umožňuje vyšetření bez přítomnosti zdravotnického pracovníka. Když budeme testovat antigenními testy, tak ty náklady budou výrazně nižší,“ říká premiérův poradce.

Nejjednodušší způsob je podle epidemiologa použití trubičky s nasákavým materiálem, která prozradí výsledek do patnácti minut. Při té by se navíc jakéhokoliv biologického materiálu nemuseli dotýkat učitelé, kteří se podle školských odborů obávají odpovědnosti za provádění testů.

Hosty byli:
Roman Prymula, epidemiolog a poradce premiéra
Vít Šimral, Piráti, radní Prahy pro školství
Jiří Zajíček, předseda Asociace středních průmyslových škol České republiky
Tomáš Zatloukal, ústřední školní inspektor

Je to samotestování, bude to jen evidenční záležitost: kdo je testovaný a kdo ne,“ vzkazuje učitelům Prymula.

Celé testování by podle něj nemělo trvat déle než půlhodinu denně. Pokud některý ze studentů odmítne nechat se při vstupu do školy otestovat, nebude mít zřejmě možnost účastnit se prezenční výuky, domnívá se poradce premiéra.

Návrat do škol vítáme

Vít Šimral otevření debaty o návratu dětí a dospívajících do škol vítá. A to nejen kvůli samotné výuce, ale i pro stále častější akutní psychické problémy izolovaných studentů. Ocenil by nicméně lepší komunikaci vlády s kraji – veškeré informace totiž zatím přichází pouze z médií.

„V neděli jsme přes kolegy ze sněmovny získali materiál, kde jsme se dočetli, že by krajské samosprávy měly být aktivními realizátory procesu testování. V pondělí ráno jsme se pak snažili spojit s ministrem Plagou, ale to se bohužel nepodařilo.“

Prezenční přítomnost žáků ve škole je prostě nezbytná.
Jiří Zajíček

Radost z debaty o znovuotevření škol má i předseda Asociace středních průmyslových škol České republiky Jiří Zajíček, který věří, že stávající situaci ještě lze úspěšně zvládnout:

„Pokud se dokážeme vrátit alespoň začátkem března, můžeme dohnat ty nejpodstatnější věci. Je cesta, jak to zvládnout, ale prezenční přítomnost žáků ve škole je prostě nezbytná.“

Poslechněte si celý audiozáznam Speciálu Martiny Maškové a Jana Burdy.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.