Proti Lukašenkovi protestují už i „jeho důchodci“. Se zločinci nelze vést dialog, říká zástupkyně opozice Kryścina Šyjanok

14. říjen 2020

Nejvýraznější tvář běloruské opozice Svjatlana Cichanouská vyzvala na pražské konferenci Fórum 2000 veřejnost ve své vlasti, aby neustávala v tlaku na vládnoucí režim. Kvůli zmanipulovanému volebnímu klání lidé v Bělorusku už čtvrt roku demonstrují. Teď znovu čelí nebývalé brutalitě represivních složek.

Čtěte také

„Věřím, že láska a pravda by měly zvítězit. A mělo by to platit i pro boj, který teď vede běloruský lid. Jediná cesta, kterou vidím, jsou nové volby – svobodné, transparentní a otevřené i pro zájemce z minulých voleb. Kromě (dnes) už nelegitimního prezidenta Alexandra Lukašenka,“ říká Kryścina Šyjanok, zakladatelka běloruské iniciativy BLR ČR.

Připouští, že další vývoj je obtížné předvídat. Během posledního víkendu prý výrazně vzrostla brutalita policie při potlačování demonstrací. Na to ale vzápětí reagovala další demonstrace, tentokrát důchodců – lidí, kteří donedávna patřili k Lukašenkovým voličům.

Věřím, že státní aparát nakonec uzná, že stát takto nemůže dále fungovat, a proto je nutné volby zopakovat.
Kryścina Šyjanok

Soudní překladatelka, která žije už 11 let v Česku, informace o dění v Bělorusku čerpá od příbuzných, kteří se protestů účastní.

Režim přitom dělá vše pro to, aby šíření informací zabránil – před protesty policie zadržuje domácí i zahraniční novináře, nebo po dohodě s tamními operátory dokonce vypíná internet.

„Státní moc dělá vše pro to, aby protestům předešla. Ale lidé jsou solidární a pomáhají si. Viděla jsem fotografii, jak kdosi vytvořil wi-fi hotspot a ‚rozdával‘ internet jen proto, aby se lidé mohli připojit a sdílet informace o tom, co se děje v ulicích Minsku,“ uvádí Šyjanok v Interview Plus.

Lukašenko v nesnázích

Svjatlana Cichanouská podle ní nevznáší politické požadavky, ale sleduje jediný cíl, a to nové volby. Díky tomu není vnímána jako politička, které jde o moc, ale jako součást procesu mírového předání moci.

Čtěte také

Řada členů koordinační strany je ovšem ve vězení nebo museli opustit Bělorusko. Jde na tento orgán ještě spoléhat? „Štáb se nachází v litevském Vilniusu a v úterý zveřejnili ultimátum režimu: Lukašenko musí oznámit rezignaci, skončit násilí v ulicích a političtí vězni musí být propuštění. Termín je do 25. října. Pokud se to nestane, dojde zřejmě ke generální stávce,“ popisuje Šyjanok.

Jsem ráda, že žiju právě v Česku, protože to je první stát v rámci EU, který na státní úrovni nabídl pomoc zraněným demonstrantům z Běloruska. Být součástí toho programu MEDEVAC je pro mě velká radost.
Kryścina Šyjanok

Lukašenko je podle ní v nesnázích. Už prý neví, jak jinak než prostřednictvím násilí udržet moc. Před pár dny se sešel s uvězněnými zástupci běloruské opozice.

„Z psychologického hlediska mi to připomíná vraha, který se vrací na místo činu a chce se sejít s rodinou oběti. Není normální zavřít všechny odpůrce a protikandidáty a pak se s nimi scházet. Těch lidí se na to zřejmě nikdo neptal,“ upozorňuje.

Násilí je jediný nástroj, který má běloruský státní aparát v rukou. Dialog neovládají. To, co proběhlo ve vazební věznici KGB, sotva můžeme nazvat dialogem. A asi nemůžeme vést dialog s těmi, kdo páchali zločiny. Proto si myslím, že sankce jsou na místě,“ uzavírá Šyjanok.

Poslechněte si celý rozhovor v záznamu Interview Plus.

autoři: Veronika Sedláčková , Michael Erhart
Spustit audio

Související