Projev Alžběty II.? Nikdo nečekal, že by dala najevo nevoli vůči krokům Johnsona, ať by byly jakékoli, myslí si historička

6. duben 2020

Britská královna Alžběta II. pronesla v neděli večer poselství k národu. Stalo se tak vůbec počtvrté v historii, kdy s podobným projevem vystoupila.

Čtěte také

Během zhruba čtyřminutové řeči panovnice poděkovala těm, kteří pracují tzv. „v první linii“, i těm, kteří zůstávají doma. Vyzvala ke společnému odhodlání a vyjádřila přání, že příští generace uvidí tu současnou ještě silnější než ty předchozí. Zmínila i svůj první takovýto projev, kdy ještě jako mladá následnice trůnu v roce 1940 během druhé světové války promluvila k dětem.

Historička Johana Klusek z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy tvrdí, že to byl projev spíš symbolický a státnický, rozhodně ale nejde číst jako nějakou akci proti britskému premiérovi Borisi Johnsonovi.

„Nedá se očekávat, že by (královna) projevila nějakou neochotu nebo nevoli proti krokům Borise Johnsona, ač by byly jakékoli,“ říká Johana Klusek ve vysílání Českého rozhlasu Plus. Je prý víc než jisté, že impuls k vystoupení panovnice vzešel z Downing Street 10 a byl dopředu konzultovaný s administrativou v Buckinghamském paláci.

„Vláda dělá vše, co je možné, a snaží se vyhnout jakýmkoli dalším kiksům, k jakým došlo zhruba před třemi týdny,“ dodává. Historičce projev Alžběty II. připomíná ty, které královna pronáší pravidelně o Vánocích, tedy vždy 24. prosince.

Johnson v nemocnici

Podle nedělních dat Univerzity Johnse Hopkinse bylo v Británii 42 500 případů nákazy a přes 4 300 obětí.

Čtěte také

„Zvládá to podobně jako jiné státy, jeden rozdíl tady ale je: Londýnské nemocnice se už musejí rozhodovat, které pacienty připojí k dechové podpoře a které ne. Je to jedno ze strašných rozhodnutí, a to v situaci, kdy nejsme v nějakém válečném stavu. Podobně se to děje v Itálii nebo ve Španělsku, a to vzhledem k velkému počtu nemocných, hlavně starých lidí.“

Každopádně se život Britů podle historičky zastavil. Lidé mohou jít na nákup nebo do práce, ale nic moc víc. Další zprávou nedělního večera byl převoz Borise Johnsona do nemocnice kvůli komplikacím spojeným s nemocí COVID-19.

Redaktor zahraniční redakce Českého rozhlasu Jaromír Marek přidává informaci z britského tisku, podle kterého má prý Johnson jen podstoupit rutinní testy poté, co u něj už 10. až 11. den přetrvávají vysoké teploty. V pátek lidem na Twitteru sice oznamoval, že se cítí líp, ale byl také viditelně pohublý.

Víc si poslechněte v audiozáznamu.

Spustit audio

Související