Princ Harry je ve vleku své manželky. Alžbeta II. si zaslouží uctivější chování, tvrdí odbornice

17. leden 2020

Rozhodnutí britského prince Harryho a jeho ženy Meghan opustit finanční zázemí královské rodiny vyvolalo bouřlivé reakce. Jsme svědky modernizace monarchie, která povede k jejím nenávratným změnám? 

Novinářka Cápová upozorňuje, že nezávislost královského páru nebude snadnou záležitostí, zatímco historička Kłusek tvrdí, že se pozornost médií přesune na prince Charlese a jeho rodinu.

Čtěte také

„Ačkoliv se Harry a Meghan vzdávají seniorního postavení v královské rodině, tak pro monarchii stále nejsou nezbytně potřební. Pozornost se bude zaměřovat na následníka trůnu Charlese a Williama s rodinou,“ odhaduje v pořadu Pro a proti Johana Kłusek z Institutu mezinárodních studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. 

Jde prý o určitou zápletku v nekonečném seriálu britské monarchie. „A jako taková určité otřesy v podpoře monarchie způsobit i může. To, že je monarchie dlouhodobě neudržitelným feudálním přežitkem ale neznamená, že v dohledné době přestane existovat.“

Myslím, že tato událost královskou rodinu zeštíhlí... U Harryho to vypadá, že je ve vleku své manželky... Nelíbí se mi, jak jejich rozhodnutí poškodilo autoritu královny Alžběty II., protože je to stará dáma, která si zaslouží trochu jiné chování.
Johana Kłusek

Postoj Britů k monarchii je možné přirovnat k drogám. „Závislý si nedokáže představit život bez drog... Pokud ale nemáte demokraticky volného vládce..., tak to zabraňuje prostupnosti společnosti, což souvisí s velkou sociální nerovností v Británii, která se dále zhoršuje.“ 

„Nezpochybňuji roli královny ani její osobnost, stejně jako členy její blízké rodiny. Windsorové jsou to nejlepší, co britský konzervativní establishment může zemi nabídnout. Rozhodně nechceme skončit s Borisem Johnsonem jako pseudokrálem,“ shrnuje Johana Kłusek.

Monarchii lidé milují

Čtěte také

„Tento krok udělal královský pár z privátních důvodů. Nevyhovuje jim soužití s britským bulvárem a jeho pozorností,“ dodává redaktorka časopisu Forbes Irena Cápová.

Podle ní není nutné, aby monarchie nějak zanikla. „Já si naopak myslím, že v době brexitu a nekonečných vyjednávání, kdy měl britský parlament problém se shodnout na čemkoliv, se ukázalo, jak potřebná instituce monarchie a královny je.“

Jedna věc je rozdělit svoje bydliště na dva kontinenty, druhá věc je být opravdu nezávislý na veřejných penězích, a o tom se teď jedná. Ať budou žít Harry a Meghan kdekoliv, jde stále o syna příštího krále a s tím jsou spojena bezpečnostní rizika... Teď bude precedent, jak se situací naloží. Kde si najdou místo v životě a co budou dělat.
Irena Cápová

Britové dodnes považují monarchii za něco tradičního, za svou jistotu, kterou v životě mají. „Je to nejen historický jev, ale i psychologická pomoc. Je to znát na tom, jak tohle minoritní rozhodnutí momentálně šestého v pořadí následnictví na britský trůn vzbudilo obrovskou vlnu zájmu o monarchii.“

„Lidé královnu anglickou a její veličenstvo Alžbětu II. obdivují zejména díky její moudrosti a tradicím, pravidlům a disciplíně, které rodina udržuje. To jsou hodnoty, které jsou pro většinu Britů, včetně těch republikánsky naladěných, nezpochybnitelné,“ odmítla tezi o závislosti na monarchii Irena Cápová.

Víc si poslechněte v Pro a proti Veroniky Sedláčkové.

autoři: Veronika Sedláčková , Ondřej Čihák
Spustit audio

Související