Proč podpora zemědělských investic? Na to si teď sáhnou tak akorát agroholdingy, diví se místopředseda Asociace soukromých zemědělců

27. březen 2020

Pandemie koronaviru ovlivňuje i české zemědělství. Místopředseda Asociace soukromého zemědělství ČR Jan Štefl s částí rozhodnutí vlády souhlasí, upozorňuje ale na podporu investic, kde se prý kabinet pěkně utnul.

Čtěte také

Vláda rozhodla o podpoře českých zemědělců a potravinářů víc než 4 miliardami korun. 3,3 miliardy mají pomoci udržet potravinovou soběstačnost země a další miliarda pak má pomoci prostřednictvím Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu zemědělcům s úvěry. Celkem se do zemědělství jako protikrizová opatření přerozdělí zhruba 6 miliard korun. Zbytek půjde na boj proti kůrovci. 

„Víme, že jedna miliarda z celkové 3,3miliardové podpory do podpůrného fondu je správná věc. Druhá částka, která má (podle kabinetu) podpořit investiční činnost kolem soběstačnosti, tam máme vážné pochybnosti,“ říká v Českém rozhlase Plus Štefl. 

„V době, kdy zemědělci spíš potřebují řešit kritický nedostatek finančních prostředků, že by (zrovna podpora investic) padla na úrodnou půdu... Obáváme se, aby to zas nedopadlo jako v programu pro rozvoj venkova, kde si na to sahali především velké zemědělské podniky a agroholdingy. Pro ty menší tam pak zbyla jen menší částka, ale právě ti menší jsou teď koronakrizí ohroženi nejvíc,“ dodává.

Kdo si dnes bude půjčovat peníze, když neví, jak dlouho to bude trvat? A kdo hledá nové odbytové cesty?... Víte, ono vyřídit dnes nějakou investiční dotaci netrvá dny ani měsíce. Tam bych řekl, že se vláda trochu utnula.
Jan Štefl

Jaké škody už pandemie zemědělcům způsobila? Podle místopředsedy Asociace jsou to dvě hlavní věci: nedostatek lidí a plošný zákaz odbytu produktů.

Fatální zásah

„Až dosud byli v zemědělství zahraniční brigádníci, kteří teď nejsou. Chybí i ti, co onemocněli, jsou v karanténě nebo se starají o děti, takže nám začali chybět lidé. Předpokládám, že to se ale vyřeší lidmi, kterým se zastavila výroba v jiných odvětvích hospodářství. Co nás ale postihlo fatálně, je plošný zákaz jejich činnosti v oblasti odbytu jejich produktů.“

Čtěte také

Ti menší totiž prodávali hlavně na farmářských trzích a dodávali do potravinářských provozů nebo restaurací. „Ti najednou z ničeho nic přišli o odbyt. Přitom my jsme hodně stavěli na tom, že nechceme jen vyrábět prvovýrobky, ale dávali jsme tam nějakou přidanou hodnotu. Zpracování masa, balení jogurtů a podobně. To teď není a má to fatální dopad na ty malé,“ popisuje.  

I malí zemědělci se tak vrhli na internet, ale v tuto chvíli je prý nesmírně tlačí čas, protože si musejí najít nové cesty k zákazníkům a do té doby musejí nějak přežít.

Potravinová soběstačnost?

Krize podle Štefla ukázala ještě na jednu věc, a to soběstačnost Česka. „Ukazuje to, že je potřeba umět si vše vyrobit doma. Kdyby, prosím s velkou nadsázkou, přišla válka, tak se veškeré komunikační cesty přeruší, dálnice, silnice apod., tak by bylo potřeba, aby lokální zemědělská výroba uměla zásobit lidi ve svém okolí. Přínosem této krize by tak mohlo být, abychom si uvědomili, že teď nám to zpracovává někdo jiný.“

České zemědělství je prý na špičkové úrovni v tom, že vyrobí prvoprodukty a v základních potravinách, jako je obilí, hovězí maso nebo cukr, máme dnes dokonce 20–30% nadprodukci. Problém ale je s omezenými kapacitami českých zpracovatelských firem.  

Víc si poslechněte v audiozáznamu rozhovoru Jana Bumby.

Spustit audio

Související