Proč nechtějí pojišťovny proplácet konopné léky?

8. duben 2013

Už týden mohou žádat zájemci o licenci na dovoz léčebného konopí a zájem je nulový. To je překvapivé o to víc, že léčebné konopí je téma v médiích velmi propírané a tudíž má slušnou reklamu. Ovšem znalci se vůbec nediví. Podle nich je konopí z dovozu neprodejné. Tedy pokud ho pojišťovny nebudou proplácet. Pro pacienty, kteří už dnes konopí užívají, a postupují protizákonně, to zřejmě znamená, že budou muset v nezákonné činnosti pokračovat.

„Lidi jako já by měli platit za konopí? To absolutně odmítám, protože je to něco, co jsem kdysi pěstoval na zahradě. Proč bych měl platit za to, aby mi to někdo vypěstoval líp než já? To není možné,“ říká ve svém panelákovém bytě na západním okraji Prahy Philip Polívka.
Tmavovlasý čtyřicátník se narodil se v Kanadě, do Česka se přestěhoval před 18 lety, má tady ženu a dvě děti. Trpí roztroušenou sklerózou a chodí o holi.

„Nebojím se, že mě to zabije, to není pravděpodobné, ale spíš že bych mohl spadnout před tramvaj nebo na něco ostrého. A to je to, co mi odstraňuje konopí – já jenom jistěji chodím. Efekt, který to na mě má, je zázračný, funguje to,“ tvrdí.

Philip patří k pacientům, kteří si v lékárně konopí nekoupí. Sice zatím nezná cenu, ale dát stokoruny za jeden gram zcela odmítá. Člena představenstva České lékárnické komory a rady vlády pro drogy Stanislava Havlíčka to nepřekvapuje, podle něj bude konopí z dovozu neprodejné. „Za cenu, která je obvyklá v Nizozemsku, což je asi 200 korun za gram, je příliš vysoká, ochota pacientů nebude nijak výrazná. Praxe domácího pěstování bude pokračovat,“ předpokládá Havlíček.

Philip Polívka

Například v Izraeli umějí vyrobit konopí levněji a pacienti si kupují jeden gram v přepočtu za 40 korun. České zdravotnické úřady ale od začátku mluví o dovozu z Holandska a proplácení z veřejného pojištění odmítají. Podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv totiž konopí neléčí.

„Já jsem pořád toho názoru, že kdyby existovala možnost určité tolerance, aby si to lidé pěstovali v těch dvou květináčích sami, tak je to ta nejrozumnější a nejlepší varianta, která mohla být,“ míní šéf Svazu zdravotních pojištěn Jaromír Gajdáček.

Vztah pacientů k lékům za plnou cenu ilustruje konopný preparát Sativex, který se může v Česku prodávat už třetím rokem. Měsíční dávka vyjde na 12 tisíc korun a nemocní o něj nemají vůbec žádný zájem.

„Jeho cena je tak vysoká, že to prakticky nikdo nechce,“ říká lékárník Stanislav Havlíček. Za tři roky se prý prodalo jen několik balení.

Ministerstvo zdravotnictví odmítá konopné léky proplácet s tím, že by to zatížilo pojišťovny částkou až 1, 5 miliardy korun nechce. Zdůvodňuje to ale tím, že léčebné konopí neléčí. „Nemáme vědecké důkazy,“ říká náměstek ministra Ferdinand Polák.

Náměstek Polák jako správný hospodář hájí kasičku pojišťoven, ovšem jeho argumenty plavou lehce na vodě. Studie o léčebném účinku konopí existují, konopí je hitem výzkumným týmů především v Izraeli a Spojených státech. Na druhou stranu je pravda, že konopí není lékem primárním. Používá se především na léčbu příznaků jako je bolest, křeče nebo nechutenství. Jenže i to je regulérní léčba a navíc levná, říká drogový epidemiolog a spoluautor petice za léčebné konopí Tomáš Zábranský. „Léčba konopím bude levnější a zatíží pojišťovny podstatně méně, než tvrdí. Zpočátku ho dostane předpis jenom pár lidí. Tisíce pacientů, to je výhledově několik let dopředu.“

Zatím ale žádný subjekt o dovoz konopí nepožádal. Potvrdil to náměstek Ferdinand Polák. „My nikoho nechceme zvýhodňovat. Dovážet může kdokoli, ale nikdo zatím o licenci nepožádal.“

Všechno tedy spěje k paradoxní situaci, kdy v Česku platí zákon o legální léčbě konopím, ovšem zatím se ho nikdo neodvažuje kvůli ceně dovážet. Namísto lékařsky odměřené dávky konopného preparátu si tak zřejmě nemocní budou opět amatérsky ordinovat nelegálně získanou bylinu.

autor: lsm
Spustit audio