Jak poznáte digitalizovaného zemědělce? Odpoví na smsku, žertuje velkoproducent sena, který vsadil na moderní technologie

28. srpen 2024

Zemědělství prochází obrovskou revolucí, pokud chcete používat nové technologie, dokážete sledovat téměř každou rostlinku na poli. Jedním z průkopníků je i Jan Bezděk – původně pražský „ajťák“, teď už velkoproducent sena na Benešovsku.

„Vlastně jsem nechtěl, aby to dopadlo tak, že budu hospodařit a že si ,od Babiše‘ budu muset koupit hnojiva a osiva, které pak v potu tváře vypěstuju a pak zrno hodím na valník a odvezu to Babišovi na silo... Protože bych pak dělal jen tu nejrizikovější a nejpracnější část z celého ,value chainu‘,“ popisuje své úvahy moderní zemědělec Bezděk.

Jan Bezděk na Farmě Kačiny. Po svém poli se projíždí na oblíbené motorce

Vydal se tak jinou cestou: drony mu umožňují snadnou každodenní kontrolu pozemků rozesetých po celé krajině. Pomocí termovize pozná, jestli na louce, kterou se chystá sekat, nejsou skrytá srnčata a další zvěř.

Multispektrální kamera zas pomáhá například zjišťovat úroveň chlorofylu v rostlinách – jestli mají dostatek živin a vláhy. Největší dron dokáže práškovat nebo rozprašovat chemické ošetření a hnojivo, a to s neuvěřitelnou přesností na 2,5 centimetru.

Multispektrální kamery, drony, družice, GPS a celoevropská platforma pro efektivní využití zemědělské techniky, to všechno zní zajímavě a optimisticky.

Čekání na mladé?

U každé technologie nebo vize je ale rozhodující něco jiného: jestli ji přijme potřebné množství uživatelů, aby se mohla opravdu naplno rozšířit. Pokud to neudělají sami hospodáři – ať už malí, nebo velcí –, zůstane jen hudbou budoucnosti.

Čtěte také

Jan Bezděk k tomu dodává: „Víte, jak poznáte digitalizovaného zemědělce? Třeba podle toho, že odpovídá na SMS. Ale to není samozřejmostí, protože generace, které je mezi 50 – 80 lety, nemá k technice zrovna vřelý vztah. Mimo jiné jim to často brání v obsluze moderních technologií, dokonce už i u traktorů. Takže oni nebudou používat navigaci, a to ani, když jim ji nastavíte do češtiny a všechno vysvětlíte. Řeknou si: ,Ty v*le, přece vidím a umím jet rovně.‘ Jenže ve skutečnosti rovně jet neumí. Jenom si myslí, že to zvládnou, protože jim to počítač nezměřil.“

Poslechněte si celé Zaostřeno Víta Pohanky, kde se k zemědělství pro 21. století vyjadřuje i zástupce ministerstva zemědělství a Státního intervenčního zemědělského fondu.

autor: Vít Pohanka
Spustit audio

Související