Pro menšiny je Amerika nejskvělejší, jaká kdy byla. Nostalgií trpí jen stárnoucí bílý muž, říká novinářka Ciglerová

2. srpen 2019

Demokratičtí zájemci o souboj s Donaldem Trumpem v příštích prezidentských volbách se už podruhé utkali v celovečerní televizní debatě. Proměnila se Amerika během prezidentství Donalda Trumpa? Nejen na to odpovídá novinářka z Deníku N Jana Ciglerová.

Předvolební slogan Donalda Trumpa „Make America Great Again“, tedy „Udělejme Ameriku znovu velkou (nebo skvělou)“, narážel na nostalgii pro určitou demografickou skupinu Američanů, které se stýská po starých časech.

Jan Fingerland: Američtí demokraté dělají Trumpovi radost

Bernie Sanders a Elisabeth Warrenová během televizní debaty

Velký boj amerických demokratů o nominaci příštího prezidentského kandidáta se dal do pohybu.

Stárnoucí bílý muž

Podle Ciglerové bylo dřív lépe jen pro bílé stárnoucí muže.

Ti můžou mít pocit, že dřív byla Amerika skvělejší než teď. Ale pro všechny ostatní demografické skupiny, jak pro ženy, tak pro rasové a národnostní menšiny, tak pro lidi jiných sexuálních preferencí nikdy nebyla skvělejší, než je teď.“

Na bílého heterosexuálního muže s nostalgií po minulosti se Trump snaží cílit a podle Ciglerové se mu daří ho získávat. Dřív měl prý totiž v rukou prakticky veškerou kontrolu, ale stále více o ni přichází – dostává se do rukou žen, menšin a sám se stává jednou z mnoha demografických skupin.

Stále přítomný rasismus

Rasismus ze Spojených států údajně nikdy nevymizel. „Jako Češi a Slováci, jako lidé z postkomunistických zemí, jsme v Evropě občany 2. kategorie – nejsme Němci a Francouzi. Jen tím, že přijedete do USA, se stáváte občany 1. kategorie, protože jste bílý. Vy a vaše děti jste bráni jinak, bydlíte v jiných čtvrtích, rozdíl je i materiálního charakteru,“ popisuje novinářka.

Jan Fingerland: Rozhněvané mladé ženy versus Trump

Demogratické kongresmanky Ilhan Omarová a Alexandria Ocasio-Cortezová

Už Karel Marx věděl, že dějiny se opakují, jednou jako tragédie, a podruhé jako fraška. Poté, co Donalda Trumpa do Bílého domu doprovázela obvinění z nevhodného chování k ženám, nyní se dostal do konfliktu s jinými dámami z úplně jiného důvodu.

Trumpovou strategií pak je rozdmýchávat rasismus, proto si jako cíl svých útoků vybral třeba čtyři kongresmanky, které nemají bělošský původ, a vyzval je, ať se vrátí domů. Útočí i na Afroameričany.

I tak to ale podle Ciglerové není v rozporu s jejím původním tvrzením, že pro menšiny je Amerika nejskvělejší, jaká kdy byla. Dokazuje to i první afroamerický prezident Barack Obama. Stále ale není situace vyrovnaná:

„Když se narodíte jako Afroameričan, tak máte horší šance a příležitosti na to, vést plnohodnotný život a realizovat naplno svůj potenciál,“ uzavírá téma.

Poslechněte si celý rozhovor Michaela Rozsypala s novinářkou Deníku N Janou Ciglerovou, která žila v USA. Mluví i o ekonomické situaci, podpoře Donalda Trumpa nebo kdo z demokratů by měl šanci se mu v příštích prezidentských volbách postavit.

autoři: Michael Rozsypal , jpr
Spustit audio

Související