Přímo do oka hurikánu. „Jsme mu vydáni na milost, sbíráme meteorologická data,“ říkají vědec a pilot

13. říjen 2024

Atlantická hurikánová sezóna je v Severní Americe nedílnou součástí ročního cyklu, a to už celá tisíciletí. Průběh současných bouří mohou meteorologové přesněji odhadnout i díky takzvaným lovcům hurikánů z Úřadu pro námořní a letecké operace. „Vzlétáme k bouřím ještě předtím, než se z nich stane hurikán,“ přibližují v pořadu Leonardo Plus pro Český rozhlas Plus velitel letu a meteorolog Jonathan Zawislak a pilot Joshua Rannenberg. 

Jakmile se blíží bouře hodná pozornosti kvůli možným ničivým dopadům, oblékají Jonathan a Joshua letecké kombinézy a vyrážejí kilometry do vzduchu do toho nejhoršího počasí.

„Jsme v první linii hurikánu,“ přibližuje v pořadu Leonardo Plus velitel letu a meteorolog Jonathan Zawislak jen krátce poté, co na americké území dopadl hurikán Helene čtvrté – a tedy druhé nejvyšší  kategorie.

„Vzlétáme k bouřím ještě předtím, než se z nich stane hurikán a než dorazí k pevnině. Cílem naší mise je získat o nich relevantní data. Každou informaci, kterou během letu naměříme, vysíláme v reálném čase přes satelit do datového centra,“ vysvětluje Zawislak.

Čtěte také

Meteorologové v datovém centru zaslaná data shromažďují a dále vyhodnocují, v jakém stavu bouře je.

Jonathan s Joshuou společně vzlétali i z Lakelandu na Floridě do hurikánu Helene, který byl nezvykle rychlý.

„Bouře, do kterých jsem létal dřív, obvykle trvají pět a více dní,“ popisuje Rannenberg. „Vzlétáme k nim, když se teprve formují z tropické bouře na hurikán. Potom nalétáme několik dalších misí, než hurikán dorazí k pevnině. Helene byla rychlá  tohle celé jí trvalo tři dny,“ zamýšlí se pilot.

Sám dříve létal v armádě. „Dávám přednost létání v hurikánu, ten se mě totiž vědomě nesnaží zabít. Ale když teď Helene hodila naše letadlo o čtyřiceti padesáti tunách skoro půl kilometru do vzduchu, trochu mě to znervóznělo,“ přiznává.

Hurikán Milton v Mexickém zálivu sílí

Turisté v oku hurikánu

Oka hurikánů jsou často klidná a velká až 50 kilometrů a posádky v nich mohou kroužit.

„Myslel jsem si, že každý hurikán je uvnitř dokonale kulatý a uprostřed v oku má modrou oblohu. Ale oka jsou hodně proměnlivá, někdy se ani nedostaneme z mraků,“ popisuje pilot.

„Jsme bouři vydáni na milost a nemilost, potřebujeme v ní nasbírat meteorologická data a dostat se do jasného oka je pro nás tak trochu svatý grál. Když se to povede, připadáme si tak trochu jako turisté,“ doplňuje meteorolog.

Čtěte také

V atmosféře lovci hurikánů provádějí několik měření, zaměřují se hlavně na teplotu, vlhkost, vítr a tlak. Údaje se vkládají do modelů, konkrétní data totiž umožňují přesnější předpověď počasí.

„Hodnota dat je obrovská,“ zdůrazňuje meteorolog. „Teprve konkrétní data získaná z měření prováděných během letu vám dají přesnější představu a vy se pak už můžete zaměřit na to, jak se bude bouře vyvíjet,“ vysvětluje.

Hurikán Helene je příkladem solidní předpovědi založené na datech. Díky poznatkům lovců hurikánů mohli experti propočítat, kdy hurikán dopadne na pevninu. Helene ale přinesla i velmi silné srážky do vnitrozemí, to nebývalo obvyklé. Ukazuje to, že se bouře proměňují, podotýká velitel letu.

„Lidi budou asi muset změnit svůj pohled na to, co to znamená připravit se na bouři. A to nejen obyvatelé na pobřeží, ale i ti ve vnitrozemí,“ usuzuje Zawislak.

Záplavy při hurikánu Helen v Severní Karolíně

Reálná data slouží také jako podklad pro rozhodování o evakuaci těch, kterým hrozí ničivé dopady. Pro veřejnost jsou proto klíčová.

„Až jednou lidé přestanou na informace od nás reagovat, tak končím. Protože my to ve výsledku děláme pro veřejnost. Neděláme předpovědi, ale posíláme data o bouři, která se už blíží, a veřejnost se díky tomu na ni může připravit,“ uzavírá meteorolog.

Jak se nejen na hurikánech podepíše měnící se klima? A jak se mají lidé extrémním projevům počasí přizpůsobovat? Poslechněte si celý pořad.

autoři: Daniela Vrbová , jud
Spustit audio

Související