Prezident vůbec nemusí ministra jmenovat, pokud k tomu uvede důvody, míní ústavní právník Gerloch

25. červenec 2019

Spor o ministra kultury nevyřešila ani středeční schůzka premiéra Andreje Babiše (ANO) s prezidentem Milošem Zemanem. Ten plánuje ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD) odvolat k 31. červenci a o jmenování jeho nástupce podle premiéra plánuje rozhodnout v polovině srpna. Poškozuje prezidentovo chování politickou kulturu, nebo dokonce ústavu?

„Pokud jde o politickou kulturu, tak asi ano. Pokud jde o ústavu – nebo dokonce podstatné náležitosti právního státu – tak ne,“ tvrdí v Pro a proti ústavní právník Aleš Gerloch.

Ondřej Konrád: Premiér viditelně nepostoupil ani o píď

Prezident Miloš Zeman se na zámku v Lánech setkal s premiérem Andrejem Babišem

Platí víc, když se něco řekne dvakrát? A pokaždé někomu jinému?

Prezident podle něj nemusí jednat bezodkladně, v ústavě totiž není stanovena lhůta pro odvolání ani jmenování.

Dva měsíce na odvolání ministra Staňka se Gerlochovi zdají zbytečné, jinak je tomu ale u jmenování jeho nástupce. „Prezident jmenuje a pověřuje řízením ministerstva na návrh předsedy vlády. V zásadě by měl jednat bezodkladně, má-li ale nějaké důvody, tak jmenovat nemusí, eventuálně vůbec. Musí ale uvést důvody,“ vysvětluje právník.

Jsme příliš zvyklí na partokracii – vládu politických stran, a ty se brání změně. Ale je otázkou, zda omezení jejich vlivu nebylo jedním z cílů zavedení přímé volby prezidenta republiky.
Aleš Gerloch

„Objevil se argument, že sociální demokracie má právo na své ministry. Ale nic takového ústava neříká,“ upozorňuje Gerloch. Vždy prý záleží na tom, co ústavní aktéři akceptují.

Připomíná, že prezident si prosadil svou už loni při jmenování ministra zahraničí, kdy odmítl jmenovat Miroslava Pocheho (ČSSD): „Nedá se říci, že to bylo neústavní. Protože pak by současný ministr zahraničí byl neústavně dosazen do funkce, což asi nikdo netvrdí.“

Babiš se bojí

„Musím se smát roli Andreje Babiše, který v minulém období dělal ramena na Bohuslava Sobotku (ČSSD), jaký je to slabý premiér. A teď jsme v situaci, kdy se nechává Milošem Zemanem ponižovat,“ glosuje komentátor Deníku Referendum Petr Bittner.

Petr Holec: Pro důstojný odchod z vlády potřebuje ČSSD víc než Šmardu

Předseda ČSSD Jan Hamáček a statutární místopředseda strany Roman Onderka

Je léto, což poslední dva roky znamená, že se ČSSD pře s prezidentem Milošem Zemanem o svého ministra. Tentokrát je to jen místo ministra zahraničí šéf kultury, jehož chce strana vyměnit, a prezident jí v tom vlastní intepretací ústavy brání.

Pokud jde o chování prezidenta, Bittner se přiklání k názoru předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského a dalších ústavních právníků, že jde o porušování ústavy.

„Kdyby to celé trvalo týden, tak budiž. Pokud to ale trvá tři měsíce, jde podle mě o paralýzu vlády. Tak by se neměl chovat prezident dolních deseti milionů, kteří vládu potřebují k řešení problémů, a ne k řešení výměny ministra kultury,“ zdůrazňuje komentátor.

Účelem zavedení přímé volby prezidenta nebylo posílení jeho pozice, ale oslabení role stran při jeho volbě.
Petr Bittner

Premiér se podle Bittnera bojí jít do střetu s prezidentem, protože se oba opírají o podobné voliče, a Babiš navíc počítá s tím, že kvůli svým trestním problémům může v budoucnu potřebovat prezidentovu milost.

autoři: Veronika Sedláčková , ert
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.