Prezident Trump musí jmenovitě odsoudit zlo, kterým je bílý nacionalismus, píše týdeník Washington Examiner

5. srpen 2019

Dvě masové střelby za sebou zanechaly národ v šoku, píší New York Times. „Zemí, která už je téměř netečná k tomu, když někdo se zbraní zaútočí ve škole, na koncertě nebo v kostele, dvě takové události během několika hodin přeci jen otřásly,“ shrnuje deník. Přehled zahraničního tisku se věnuje i Íránu, sporu Japonska s Jižní Koreou nebo Saúdské Arábii.

Víkendové tragédie ovlivní prezidentskou kampaň, ve které se teď opět rozhoří debata o kontrole držení zbraní. Pozornost se taky zaměří na čím dál ostřejší rétoriku vůči migrantům, kterou do éteru vypouští pravicoví komentátoři a prezident Donald Trump, dodává newyorský list.

Donald Trump prokázal, že je rasista, tvrdí komentátor New York Times

Americký prezident Donald Trump

Prezident Donald Trump se pokouší přesvědčit i ty, kteří doposud nevěřili, že je vášnivý rasista, že se mýlili.

Washington Post nabízí místo redakčního komentáře fiktivní projev národu, který by podle listu měl přednést Donald Trump. V něm by prezident měl vyzvat Kongres k okamžité akci, zakázat by zákonodárci měli především prodej útočných pušek a vysokokapacitních zásobníků. Taková výzbroj má místo na bitevním poli, nikoliv v ulicích. Povinnými by se také měly stát kontroly každého, kdo o zbraň stojí.

Kongresmani se musí oprostit od zbraňové lobby. Prezident by dále měl odsoudit rasismus, nenávist a řeči o nadvládě kohokoliv. „Nepošlapeme právo na svobodu slova, shromažďování nebo držení zbraní. Ale práva přichází s odpovědností,“ i tato slova by podle deníku měla z úst hlavy státu zaznít.

Odsoudit bílý nacionalismus

Prezident Trump musí jmenovitě odsoudit zlo, kterým je bílý nacionalismus, věří Washington Examiner. Střelce z El Paso lze nazývat osamělým vlkem, šílencem, zlým člověkem. Ale nesmí se zapomínat na charakteristiku bílého nacionalistického teroristy. Tato ideologie je rostoucím nádorem v USA a prezident ji musí jasně a důkladně odsoudit, apeluje list. „Rasismus a bílý nacionalismus jsou imorální a ohrožují vše, co dělá Ameriku skvělou. Někteří republikáni váhají problém pojmenovat, ale po včerejších událostech je zdrženlivost nepřijatelná,“ píše na svém webu týdeník.

Čtěte také

Zdůrazňuje, že střelcem v El Pasu byl běloch, který se do města vydal, aby – svými slovy – postřílel co nejvíc „Mexikánců“. Amerika totiž podle jeho přesvědčení má být bílá. Donald Trump má mnoho kritiků. Pokud chce ukázat, že se mýlí, měl by se vydat do boje proti rasismu a nacionalismu, dodává Washington Examiner.

Policisté v Ohiu uklidňovali veřejnost, že střelce rychle zlikvidovali a hrozba pominula. Jenže hrozba tu je stále, v Americe je krveprolití na denním pořádku a není mu konce, uvádí Boston Globe. „Dokud má ukřivděný muž snadný přístup ke zbrani a je naštvaný na imigranty, ženy, menšiny, židy nebo vlastní nezdary, každé město a každá komunita je v ohrožení. Takto ve Spojených státech žijeme. Takto umírá až příliš mnoho,“ komentuje deník.

I podle jeho názoru jsou nebezpečná slova Donalda Trumpa, který ale o spojení s nacionalisty nebude chtít ani slyšet a postaví se za zbraňovou lobby. „Zbraně a nadvláda bílé rasy zůstanou ignorovány. Protože nic Amerika nenávidí více než se postavit vlastním problémům. Každý den, týden a rok zemřou další lidé v zemi, která se topí v nenávisti, zbraních a bezcenných kondolenčních frázích,“ uzavírá Boston Globe.

Íránské revoluční gardy zadržely další tanker v Perském zálivu

Ačkoliv dlouhotrvající tradici pašování ropy ze zálivu lze jen těžko popřít, íránská tvrzení tentokrát nejsou přesvědčivá, uvádí Frankfurter Allgemeine Zeitung. Pravdou sice je, že gardy tanker zadržely už ve středu a veřejně nikdo neprotestoval. Přesto vysvětlení o pašování ropy z Íránu nezní věrohodně, je přesvědčen německý list.

Írán vítězí ve válce tankerů, celkově ovšem stále ztrácí

Loď íránský revolučních gard u britského tankeru Stena Impero

V oblasti Hormuzského průlivu stále sílí napětí mezi Západem a Íránem. I když má ale Teherán ve své válce tankerů s Velkou Británií, Saúdskou Arábií a Spojenými státy zatím nepochybně převahu, čelí obrovskému hospodářskému tlaku a stále větší ztrátě sympatií světa.

Koneckonců jsou to totiž právě revoluční gardy, kdo kontroluje a ovládá íránské přístavy. O případném kontrabandu tedy musely vědět dříve, než loď vůbec pustily na moře. Írán tak jen zbytečně přilévá olej do ohně v už tak vypjaté situaci, uzavírá frankfurtský deník.

O spirále vzájemných provokací píše Die Zeit. Zadržování tankerů probíhá na pozadí sporu mezi Teheránem, Londýnem a také Washingtontem a všichni aktéři různými kroky situaci eskalují. Podle německého týdeníku na současném tvrzení Íránu – tedy že tanker pašoval ropu – něco bude. „Za poslední rok tato loď ve více než dvou desítkách případů na radarech umlkla. Podezřelé je i to, že se zatím nikdo o tanker nepřihlásil, rovněž nevíme nic o národnosti posádky,“ shrnuje německý titul.

Spekuluje, že Teherán by pnutí v zálivu mohl využívat k tomu, aby bojoval proti pašerákům ropy. Takovou analýzu dění podporuje i fakt, že íránští představitelé razantně odmítají ozbrojený konflikt. Navíc po třinácti letech začali komunikovat se Spojenými arabskými emiráty, upozorňuje Die Zeit.

Saúdskoarabská reforma umožňuje ženám vycestovat bez svolení muže

Ženy v Saúdské Arábii se právem radovaly, oslavy ale nemohou být příliš jásotné, když ženská práva v zemi jsou stále jen velmi omezená, píše Guardian. Připomíná také, že aktivistky za větší ženskou svobodu za své přesvědčení stále platí vysoké ceny. Systém, v němž ženy potřebují souhlas mužských příbuzných, nepotřebuje reformovat, musí zkrátka zmizet, má jasno britský list.

Tunisko zakázalo úplné zahalování obličeje

Žena v nikábu - fundamentalismus - islám

Tunisko se po dvou nedávných sebevražedných atentátech stalo další zemí, která zakázala ženám nosit muslimský nikáb, jenž zahaluje celý obličej kromě očí. Vláda nařízení zdůvodnila bezpečnostními obavami. Ženy v nikábu teď nesmí vstoupit do žádné úřední budovy, takže ho v podstatě nemohou nosit vůbec.

„Rijádu jde o to, aby přesvědčil svět, že je progresivní. Že nejde o autoritářský režim, který bezdůvodně a hrůzostrašně válčí v Jemenu, který vraždí novináře a vězní aktivisty,“ uvádí deník. Saúdskoarabský režim přitom svou politikou dává jasně najevo: Na svobodu nikdo nemá právo, takže když k ní svolí režim, musíte být vděční. „Korunní princ si žádný vděk nezaslouží, veškerou pozornost by svět měl věnovat ženám, které trpí ve svém boji,“ uzavírá Guardian.

Rijád dělá dětské krůčky k rovnoprávnosti, ale dokud ženy nebudou mít stejná práva jako muži, země nemůže skutečně kráčet vpřed, přidává svůj pohled South China Morning Post. Ženy mají v Saúdské Arábii tak málo práv, že každá maličkost se jeví být monumentální změnou.

Možnost cestovat je prvním krokem k zahození utlačujícího systému poručnictví, kvituje hongkongský deník. I tento list ale připomíná, že zatímco se korunní princ tváří jako pokrokový reformista, jeho režim vězní a údajně i mučí ženy, které za svá práva bojují.

Spor Japonska s Jižní Koreou

Spory mezi Japonskem a Jižní Koreou zatím vyvrcholily pátečním vyřazením Koreje ze seznamu předních obchodních partnerů. Konfliktu mezi spojenci se věnují periodika v obou zemích.

Začneme komentářem Korea Times, které volají po urychlené odpovědi na japonské kroky. Jelikož Tokio omezilo export do Jižní Koreje, tamní firmy musí hledat jiné dodavatele. Obrátit by se podle listu měly na Čínu, Rusko a další partnery. Za správný považuje deník postoj prezidenta Mun Če-ina, který taková opatření slíbil.

Japonsko obnovilo komerční lov velryb, ale ten možná brzy ustane sám

Lov velryb v Japonsku

Japonsko začalo tento týden po 31 letech znovu oficiálně lovit velryby pro komerční účely. Vláda premiéra Šinzóa Abeho to avizovala už v prosinci, kdy také ukončila členství v Mezinárodní velrybářské komisi.

„Japonské jednostranné kroky budou mít vážné dopady na vzájemné vztahy a budoucnost obou zemí. Jde o největší konflikt mezi Soulem a Tokiem od druhé světové války. Japonský premiér Šinzó Abe chce změnit ústavu a umožnit Japonsku opět mít vlastní armádu. Evidentně právě proto zvyšuje napětí, aby své ideje obhájil,“ míní jihokorejský deník. Obchodní válka, kterou Tokio odstartovalo, je podle Korea Times zbytečná a bezdůvodná.

Jižní Korea reaguje emocionálně, Japonsko by mělo zůstat klidné a držet se faktů, kontruje Yomiuri Shimbun. Ze seznamu předních obchodních partnerů Tokio vyřadilo Soul proto, že navzdory dohodě Jižní Korea exportovala některé japonské produkty dále. Vysvětlení, které Soul dává, jde podle japonského listu proti faktům.

„Chování Mun Če-inovy administrativy je problematické, prezident totiž nehledí na realitu. Oznámil protiopatření, ale házením viny na Japonsko situaci nezlepší. Pokud se Soul chce vrátit na seznam jako preferovaný partner, měl by nejprve pořádně kontrolovat, že dodržuje pravidla,“ má jasno deník. Japonsko musí podle Yomiuri Shimbun zůstat klidné, protože je v právu.

autor: Adam Musil
Spustit audio