Japonsko obnovilo komerční lov velryb, ale ten možná brzy ustane sám

7. červenec 2019

Japonsko začalo tento týden po 31 letech znovu oficiálně lovit velryby pro komerční účely. Vláda premiéra Šinzóa Abeho to avizovala už v prosinci, kdy také ukončila členství v Mezinárodní velrybářské komisi.

Zákaz, který tato organizace přijala v roce 1986, aby zachránila poslední žijící velryby, přesto Japonsku povoloval ulovit každý rok určitý počet těchto kytovců pro „vědecké účely“, informuje server panarabské stanice Al-Džazíra.

Bylo ovšem jasné, že o odborné účely nejde a objekty „vědeckého zkoumání“ končí místo v laboratořích na pultech supermarketů. Japonsko v lovu velryb pokračovalo i poté, co Mezinárodní soudní dvůr v roce 2014 označil za nezákonné i jejich zabíjení ve jménu vědy. Japonská plavidla jen vloni na svých výpravách až do severních částí Atlantského oceánu nebo Antarktidy zabila na 500 velryb.

Když teď však Japonsko opět začalo oficiálně lovit pro komerční účely, nebudou jeho lodě smět dál než zhruba 320 kilometrů od japonských tichomořských břehů. I tak ale mají ekologové obavy, protože velryb je už v japonských pobřežních vodách málo. Protivelrybářští aktivisté z organizace Sea Shepherd, v překladu Mořský pastýř, údajně zvažují, že budou rybářská plavidla zastavovat a velryby chránit.

Tradiční hodnoty

Archeologické nálezy ukazují, že v Japonsku se maso mrtvých mořských savců vyplavených na břeh jedlo už před několika tisíci lety a nejméně od 16. století je obyvatelé loví. Teprve po druhé světové válce se však velryby staly synonymem vůně domova a dětství. Velrybí maso bylo levné, výživné a snadno dostupné, a stalo se tak základní japonskou potravinou.

Velrybí maso

Premiér Abe je horlivým zastáncem lovu velryb, a může se tak prezentovat jako obhájce tradičního japonského životního stylu. Zároveň přiživuje národní hrdost u Japonců, kteří se cítí dotčeni mezinárodní kritikou velrybářství.

Průzkum japonské veřejnoprávní stanice NHK ukázal, že s vystoupením z Mezinárodní velrybářské komise souhlasí 52 % Japonců, z nichž mnozí velrybí maso ani nejedí. A ředitel odboru vyjednávání japonského Úřadu pro rybolov Hideki Moronuki prohlásil, že když „nutíte druhého, aby nejedl to, co nejíte vy, je to kulturní imperialismus“.

Přestože Japonsko lov velryb obnovilo, celkový zájem o maso kytovců v zemi klesá. Ještě v šedesátých letech snědli Japonci 200 tisíc tun velrybího masa ročně, ale dnes poptávka představuje pouhých pět tisíc tun. Na jednoho obyvatele tak připadá asi čtyřicet gramů ročně. Podle Úřadu pro rybolov se dnes lovem velryb živí jen 200 rybářů a průmysl, který maso zpracovává, má pouze 300 zaměstnanců.

Konec lovu

Japonsko zatím neoznámilo přesný počet velryb, které hodlá každoročně zabít. Odborníci však odhadují, že jich bude mnohem méně, než kolik představuje současná kvóta. Navíc bude velrybí maso zřejmě dražší, protože vláda rozhodla, že zruší daňové úlevy a dotace ve výši čtyř set milionů dolarů ročně pro velrybáře, kteří loví kytovce pro takzvané vědecké účely.

Byla velryba u norských břehů opravdu ruský špion?

Běluha (ilustrační foto)

Všechno nasvědčovalo tomu, že velryba, která se nedávno objevila na norsko-ruské námořní hranici, je špion Kremlu. Chovala se nápadně přátelsky a měla na sobě postroj s nápisem „Vybavení – Petrohrad“.

Vzhledem ke klesajícímu zájmu Japonců o velrybí maso se nabízí otázka, proč země riskuje mezinárodní odsouzení jen proto, aby zachránila zanikající kulinářskou tradici. Navíc bude Japonsko možná lov velryb brzdit, protože chce odvrátit mezinárodní iniciativu s cílem zakázat lov tuňáků. Je největším světovým konzumentem tuňáka obecného, který je dnes považován za ohrožený druh.

Někteří ochránci přírody se nicméně domnívají, že obnovení japonského lovu velryb povede k tomu, že jich bude umírat méně. Důvodem je podle nich nejen klesající poptávka po velrybím masu, ale i to, že japonské lodě nebudou smět lovit jinde než ve vlastních vodách.

Ředitel velrybářského programu Mezinárodního fondu na ochranu zvířat Patrick Ramage je dokonce přesvědčen, že Šinzó Abe v podstatě „zahájil konec japonského lovu velryb“. Podle něj chce japonský premiér z této tradice „důstojně vycouvat“.

Místo aby vdechl velrybářskému průmyslu nový život, našel „japonsky elegantní způsob“, jak nechat toto odvětví samovolně zaniknout, cituje Ramage server stanice Al-Džazíra.

Spustit audio

Související