Prezident se pohybuje za hranou ústavy. Do úterý budeme mít návrh žaloby, říká předseda Senátu Štěch

12. květen 2017

Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek před odletem do Číny oznámil, že podá podnět k Ústavnímu soudu. Chce požádat o výklad, zda je prezident za všech okolností povinen odvolat ministra, pokud o to požádá premiér. Prodlužuje tím prezident celou vládní krizi?

„Určitě ano. S podmínkami, které si prezident klade, ústava vůbec nepočítá a on se tak pohybuje za její hranou. Je otázkou, zda jde o hrubé porušení ústavy. K němu by podle mého názoru došlo, pokud to bude trvat další dny,“ říká předseda Senátu Milan Štěch z ČSSD.


S Andrejem Babišem v koalici – pokud by v ní měl být zástupcem hnutí ANO – by ČSSD po volbách být neměla. To je můj názor.Milan Štěch

Prezident podle něho měl ministra odvolat bez zbytečného odkladu. Přimět by ho k tomu měla senátní ústavní žaloba, jejíž návrh by měl být hotov do úterý. V průběhu projednávání v organizačním výboru, na plénu Senátu a v Poslanecké sněmovně už se nemůže měnit.

Není jiná možnost

„Pak by se mělo začít se shromažďováním podpisů a já jsem povinen do pěti dnů od obdržení návrhu ústavní žaloby svolat zasedání pléna Senátu. Uvidíme, zda ten návrh s 27 podpisy senátorů nakonec přijde,“ dodává Štěch. Návrh pak musí schválit Senát a Poslanecká sněmovna.


Žaloba na prezidenta
Senát může se souhlasem Poslanecké sněmovny podat ústavní žalobu proti prezidentu republiky k Ústavnímu soudu, a to pro velezradu nebo pro hrubé porušení ústavy nebo jiné součásti ústavního pořádku.
Ústavní soud může rozhodnout o tom, že prezident republiky ztrácí prezidentský úřad a způsobilost jej znovu nabýt. K přijetí návrhu ústavní žaloby je třeba souhlasu třípětinové většiny přítomných senátorů a třípětinové většiny všech poslanců.

Věc by podle něho vyřešilo, pokud by prezident ústavu dodržel a ministra financí odvolal, nebo přijal jeho případnou demisi.

Není to tedy celé jen politický nátlak na prezidenta republiky?

„Je to o dodržování ústavy. Samozřejmě, že v tom politický tlak je – de facto vše, co děláme, je politika. Zákonodárná moc ale nemá jinou možnost než využít příslušného odstavce ústavy. Ústavodárce ho do ní nedal jen proto, aby byla krásná a všeobjímající,“ upozorňuje.

Teď je řada na premiérovi

Ústavní právník Marek Antoš je ohledně podání ústavní žaloby skeptický. Podle něj by jí měla předcházet kompetenční žaloba.

„S tím souhlasím, bylo to i doporučení senátní komise pro ústavu. Premiér by nejdříve měl využít této možnosti, kompetenční žalobu může podat okamžitě,“ vysvětluje. Naopak proces schvalování a podání senátní žaloby může podle Štěcha trvat několik týdnů až měsíců.

Je pro ČSSD jako ministryně financí přijatelná náměstkyně Alena Schillerová? Co si Milan Štěch myslí o milosti pro Jiřího Kajínka? Poslechněte si celé Interview Plus >>

autoři: ert , Michael Rozsypal
Spustit audio