Prezident Pavel už dělá chyby. Snížení valorizace důchodů ale podepíše, míní šéfredaktor Balšínek

14. březen 2023

„Lidé, kteří jsou spojeni s Hradem, mají určitou představu, jak by měl výkon funkce prezidenta vypadat. Zatím nevíme, jakou to bude mít podobu. Ale to, že Petr Pavel se do funkce promlčel, tak to jsme říkali už od léta a začínají to opakovat i ostatní média,“ říká v Osobnosti Plus Dalibor Balšínek, šéfredaktor Echo24 a Týdeníku Echo. „Dá se totiž jednoznačně doložit, že v debatě České televize mluvil Pavel stejnou dobu jako moderátor debaty,“ dodává.

Současný prezident podle šéfredaktora totiž v kampani zvolil taktiku moc nevyčnívat. „Ono, když máte názor, tak ten vždy rozděluje. Nejhorší, co vás může potkat, je, že vyslovíte nějaký názor. Tím některé lidi získáte, ale taky spoustu odradíte. Mít názor bývá hrozně nebezpečné,“ říká.

Mít názor bývá hrozně nebezpečné.

Lidé kolem nového prezidenta tak budou pracovat na získání moci. „Ale tohle je legitimní, protože máme přímo volenou hlavu státu, což je prvek, který nezapadá do uspořádání naší parlamentní demokracie, protože většina moci je svěřena do rukou vlády.“

Čtěte také

„Ale přišel okamžik, kdy přímo volený prezident má podporu 3,3 milionu voličů, což je obrovská síla, která mu pochopitelně dává velkou legitimitu,“ popisuje s tím, že v Rakousku má také přímo volený prezident spíš ceremoniální roli.

„Ale v Česku je nějaká tradice. A jakmile se někdo dostane na Hrad, ucítí moc, podívá se z vrchu na Prahu a rázem je to jako ‚svět patří nám‘ – a podle toho to pak vypadá.“

Už dělá chyby

Balšínek nechce Petra Pavla odsuzovat po pár dnech ve funkci, ale tvrdí, že dělá chyby. „Už tady jsou nějaké signály, ale zatím nejsem schopen jeho vystupování nějak zhodnotit. To, že jeho první projev byl slabý, je celkem pochopitelné, protože není politik. On nikdy projevy nepsal a asi to není jeho disciplína. Je to spíš voják,“ kritizuje.

Čtěte také

„Vím už ale pár docela vážných chyb, jako to vyjádření na Slovensku,“ nastiňuje. „Řekl něco, jakože je potřeba zkultivovat poměry na Slovensku. A v tu chvíli mu na to opoziční poslanec Robert Fico (SMER) řekl, že na Slovensko se chodí s kloboukem v ruce, ne na hlavě. Slováci jsou extrémně citliví na to, když jsou poučováni z Prahy.“

„Další věc je spolupráce s V4, kdy vláda jasně deklaruje, že hodlá v projektu – stejně jako Polsko a Slovensko – pokračovat, a to navzdory jistým problémů s Maďarskem. Zatímco prezident Pavel to rozporuje z nějakého mně nepochopitelného důvodu,“ vypočítává Balšínek.

„Ale Petr Pavel je prezidentem teprve od minulého čtvrtku, takže zatím toho moc předvést nemohl,“ připomíná.

Valorizaci podepíše

Vláda i opozice teď čeká na prezidentovo rozhodnutí, jestli bude souhlasit nebo poslancům vrátí zákon o snížení mimořádné valorizace důchodů.

„Už je zřejmé, že to podepíše. Alespoň to vyplývá z posledních prohlášení jeho nejbližších poradců, konkrétně právníka Jana Kysely. Ten už naznačil, že to prezident podepíše. Určitě k tomu přidá pár kritických slov, aby se od toho verbálně nebo nějak jednoznačně distancoval,“ myslí si.

Čtěte také

„Rozumím, proč to vláda musí udělat – jednak je schodek rozpočtu obrovský a nevídaný a inflace je hrozivá a vláda bude muset opravdu něco dělat. Ale co je trochu problém, že jde o jeden solitérní krok a vláda by měla lidem vysvětlit, že se to nebude týkat jen důchodců, ale uskromnit se bude muset celá společnost.“

„Zatím se mluví o nějakých 64 ekonomických opatřeních, které se mohou objevit. Zatím to ale dopadlo pouze na seniory a rozumím tomu, že jsou rozčarovaní. Ale to je chyba komunikace vlády,“ hodnotí Balšínek.

To, proč se o snížení valorizace důchodů nejednalo dřív, pak přisuzuje komunálním a prezidentským volbám, resp. tomu, že „koalice potřebovala neprohrát komunální volby i to, aby vyhrál jimi podporovaný prezident“.

Budoucnost děkana Ševčíka

Vedení Vysoké školy ekonomické (VŠE) od úterního rána jedná o budoucnosti děkana Národohospodářské fakulty Miroslava Ševčíka. Rektor ho v pondělí vyzval, aby z pozice děkana odešel, a to kvůli vršícím se kontroverzím – naposledy stál ve skupině lidí, kteří se snažili dostat do Národního muzea a odstranit ukrajinskou vlajku.

Čtěte také

„Přesně nevím, co se stalo – zřejmé je, že byl na schodech před Národním muzeem a dostal se do potyčky s policisty. Nicméně na té demonstraci nevystupoval. Ševčík tvrdí, že šel jen kolem, což mu můžeme a nemusíme věřit.“

„Takže se tam trošku vytváří jiná realita, než by si třeba zasloužilo jeho odvolání. Kdyby tam vystoupil s nějakým ostrým výrokem a někoho například napadl, tak by to bylo jednoznačné. Tady si ale nejsem jistý,“ shrnuje. „Osobně mi to moc nevyhovuje, myslím si, že je to až za hranou,“ dodává.

Celou Osobnost Plus Barbory Tachecí najdete v audiozáznamu.

autoři: Barbora Tachecí , lup

Související