Petr Šabata: Do jaké země zamířil Petr Pavel na první zahraniční návštěvu

13. březen 2023

Slovensko je nejpřirozenější soused a spojenec České republiky, ovšem první návštěva prezidenta Petra Pavla v Bratislavě ho zastihla ve zvláštní situaci. Země se zmítá vnitřním rozkolem, vleklou politickou krizí a drsnou kampaní před zářijovými volbami, které mohou přinést i obrat na Východ v zahraničněpolitické orientaci. 

Vláda Eduarda Hegera přišla o důvěru v Národní radě vloni v prosinci, má tak ústavně omezené pravomoci a nemůže například rozhodnout o poskytnutí vyřazených stíhaček MiG-29 Ukrajině, jak to Heger slíbil ukrajinskému prezidentovi Zelenskému.

Čtěte také

Na Slovensku de facto vládne parlament, jehož členové ale myslí především na volby a navrhují populistické nesmysly. Například expremiér Igor Matovič by chtěl vyplatit každému, kdo se zúčastní voleb 30. září, 500 eur, což by přišlo státní rozpočet v přepočtu asi na 50 miliard korun.

Prezident Petr Pavel by mohl mluvit v Bratislavě například o visegrádské spolupráci, kterou vidí jinak než Miloš Zeman. Podle něj Maďarsko svým vstřícným postojem k Rusku a odmítáním pomoci Ukrajině ovlivňuje i jiná témata. A Česko bude příští rok předsednickou zemí V4.

Čtěte také

Jenže o její budoucnosti teď na Slovensku není s kým jednat: je milé, že jsou prezident Pavel a slovenský ministr zahraničí Káčer dobří přátelé z NATO i z motorek, ale slabá vláda brzy skončí, nový parlament vzejde až ze zářijových voleb a mandát Zuzany Čaputové vyprší na jaře 2024.

A do čela volebních preferencí se právě dostala strana Směr expremiéra Roberta Fica. Ano, toho Fica, který musel v březnu 2018 po vraždě Jánu Kuciaka odejít, protože se ukázalo, že za svých vlád vybudoval na Slovensku to, co nazval exprezident Andrej Kiska mafiánským státem. Jenže vládnutí nové garnitury kolem Igora Matoviče bylo tak chaotické, nekompetentní a pro zemi nebezpečné, že je Fico zpět.

Pár měsíců počkat

A ne ledajaký Fico. Jeho – bohužel úspěšné – apely na voliče jsou podobné putinovské propagandě, tvrdí, že válka je válkou mezi Ruskem a USA a není tedy „naše“, že nakonec slovenští muži budou „bojovat po boku banderovců“ a po návratu do vlády slibuje, že zastaví vojenskou pomoc Ukrajině. Česká prezidentská kampaň byla proti tomu seriózní a umírněná. A Viktorovi Orbánovi by v EU přibyl nový vítaný spojenec a Česku obtížný partner na jakákoliv jednání.

Čtěte také

Strany bývalé vládní koalice i nová uskupení (stranu založil i premiér Heger, pokus expremiéra Mikuláše Dzurindy je velmi) se většinou pohybují v průzkumech kolem 5 procent bez jistoty dostat se do Národní rady. V chaosu posilují také fašisté a dobrou pozici na úrovni Ficových 16 procent si drží strana Hlas Petra Pellegriniho, odštěpená od Směru Roberta Fica, s nímž Pellegrini podle vlastních slov do vlády nepůjde. Demokraté tedy vkládají naděje do politika, který byl dvacet let blízkým Ficovým spolupracovníkem...

Petr Šabata

Ale nakonec může na Slovensku vzniknout vláda nikoli populisticko-fašistická, ale prozápadní, racionální, vypočitatelná v EU i NATO.

Vláda Petra Fialy, prezident Pavel i další si ale nyní budou muset na slovenské protějšky s jasným mandátem pár měsíců počkat.

Autor je zástupce šéfredaktora deníku Právo

autor: Petr Šabata
Spustit audio