Kamila Pešeková: Pět let od vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové Slovensko hledá, v čem spočívá smysl jejich oběti

23. únor 2023

Když byl před pěti lety na Slovensku zavražděn novinář Ján Kuciak a jeho přítelkyně Martina Kušnírová, zdálo se, že tato šokující událost probudí tamní společnost z dlouho trvající pasivity. Po celé zemi se konaly demonstrace, největší od listopadu 1989. Pod tlakem událostí rezignovala vláda Roberta Fica. Ten byl považován za spoluodpovědného za tehdejší stav, protože za jeho vlády narostla korupce v policii, justici i politice do nebývalých rozměrů.

Fico byl následně poražen v parlamentních volbách, ve kterých vyhrálo protikorupční hnutí OĽANO a všechno nasvědčovalo tomu, že se blíží lepší časy.

Čtěte také

Jenže se ukázalo, že změny ve společnosti jsou během na dlouhou trať. Za jedno funkční období nelze stihnout odstranit všechny nešvary, které se nahromadily roky předtím. Ani nejvyšší oběť, kterou Ján Kuciak a Martina Kušnírová přinesli, nemůže stačit na to, aby se stal zázrak ze dne na den.

Nejde ale jen o boj proti korupci. Za daleko horší lze považovat, že ani pět let po vraždě stále není jasné, kdo si ji objednal. Odsouzen byl střelec Miroslav Marček. Naopak bývalého vlivného podnikatele Mariana Kočnera, který byl původně obžalovaný z objednávky vraždy, soud zatím osvobodil. Další pokračování soudního líčení se očekává v dubnu.

Smysl oběti

Je samozřejmě dobře, že soudy se u tak závažného trestného činu neunáhlují k nějakým rychlým rozsudkům, které by v rámci odvolacího řízení neobstály. Ale pět let od spáchání skutku je už snad dostatečně dlouhá doba na to, aby bylo možné celou záležitost po právní stránce uzavřít.

Čtěte také

Stejně zásadní a pro slovenskou společnost důležitý je odkaz Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové. Dům, ve kterém se vražda stala, bude podle přání pozůstalých zbourán, na jeho místě vznikne pietní památník.

Letos se daleko víc než po jiné roky konala shromáždění občanů, diskusní setkání a další akce, které Kuciakův odkaz připomínají. Prezidentka Zuzana Čaputová při této příležitosti kriticky uvedla, že „slušnost je asi to poslední, co nás u charakteristiky slovenské politiky napadne. Lež je akceptovaná jako alternativní názor”.

Kamila Pešeková, komentátorka

Česko má Jana Palacha, ten položil život za ideály, kterým věřil. Slovensko má Jána Kuciaka, který také věřil v pravdu, slušnost, dobro a poctivost. Slovensko se ale nevyrovnalo s vraždou Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové v tom smyslu, že by pochopilo smysl oběti, kterou tito mladí lidé přinesli. Ale nepochopilo ani to, co se má změnit, aby se podobná událost už nikdy neopakovala. A sice, že tu hlavní změnu musí udělat každý v sobě a sám za sebe, protože jen tehdy to bude mít skutečnou hodnotu.

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.