Kamila Pešeková: Rodina zavražděného novináře dál čeká na spravedlnost a s ní i celé Slovensko

16. červen 2021

Když speciální soud na Slovensku rozhodl v září 2020 o tom, že hlavní podezřelí z objednání vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové nejsou vinni, vyvolalo to na Slovensku údiv i překvapení. Prokurátor se proti rozhodnutí odvolal a nejvyšší soud nyní původní rozhodnutí zrušil, takže nevinu Kočnera a Zsuzsové nepotvrdil.

Slovenská média pravidelně informovala o šifrované komunikaci, která probíhala mezi dvěma hlavními podezřelými, Marianem Kočnerem a Alenou Zsuzsovou. A právě jejich zprávy naznačovaly, že by tito dva mohli mít nejen zájem na umlčení nepohodlného novináře, ale i na jeho případné fyzické likvidaci.

Čtěte také

Novinář Kuciak psal o Marianovi Kočnerovi, o jeho podnikatelských aktivitách a o korupci. Kočner mu proto vyhrožoval. Následovala vražda mladého novináře a jeho partnerky v únoru 2018, která otřásla tehdejší vládou i celou slovenskou společností.

Když tedy loni soud rozhodl o tom, že Kočnera a jeho pravou ruku Zsuzsovou neshledává ve věci vraždy Kuciaka vinnými, rozhodl proti většinovému očekávání. Nyní nejvyšší soud vrátil celý případ zpět a vysvětlil to tím, že speciální soud hodnotil důkazy v rozporu s elementární logikou, když „se nevypořádal se všemi okolnostmi případu, srozumitelně nezdůvodnil rozhodnutí, nevykonal všechny potřebné důkazy. Důkazy, které vykonal, hodnotil v rozporu se zákonem, z čehož vyplynul nesprávný právní závěr.“

Cesta očisty

Znamená to tedy, že speciální soud by měl doplnit další důkazy a vyhodnotit je. Platí ale, že nevinu Kočnera a Zsuzsové soud nepotvrdil. Zatímco původní soud rozhodl ve prospěch obžalovaných, nyní se nejvyšší soud přiklonil na stranu poškozených.

Čtěte také

Definitivní vyřešení celého případu se tím sice odkládá. Zároveň ale mají nejbližší obou zavražděných mladých lidí naději, že se domohou spravedlnosti.

Celá smutná kauza jako by symbolizovala obtížné hledání cesty na Slovensku, jak očistit justici, jak zbavit zemi korupce, která prorostla do společnosti více, než si mnozí mysleli. Složité okolnosti, které doprovázejí hledání viníků novinářovy smrti, rozplétání všech souvislostí, jako by symbolizovalo hledání a odkrývání původců, kteří mohou za stav celé společnosti.

Jde zároveň o hledání odpovědí na otázky, proč státní instituce na Slovensku nefungují, jak by měly, zda a jestli probíhá ve státě boj o moc a jak lze celý momentální stav změnit k lepšímu.

Kamila Pešeková

Naléhavost těchto otázek dokládá i současné dění v policii, kde se neobvykle často zatýká. Nelze se tudíž divit, že nedůvěra Slováků ve státní instituce je vysoká. Podobně vysoká je ale především beznaděj obyčejných lidí, že by se situace mohla někdy zlepšit.

Přesto všechno je důležité, aby si slovenská společnost touto svojí cestou očisty prošla. Aby si mohla začít sebe sama vážit.

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu

Spustit audio