Kamila Pešeková: Soud s Kočnerem. Jak si paní Spravedlnost vzala volno

6. září 2020

Proč? Ptali se Slováci, když padl překvapivý rozsudek v procesu s obžalovanými z vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové.

Specializovaný soud v Pezinku rozhodl, že dva ze tří obžalovaných, Marian Kočner a Alena Zsuzsová, nejsou vinni. Přestože policejní vyšetřovatelé i prokurátor oba označili za objednatele novinářovy vraždy. Trest 25 let dostal pouze Tomáš Szabó, ten byl v celém případu řidičem, který vezl střelce na místo činu.

Čtěte také

Prezidentka Zuzana Čaputová hned po vynesení rozsudku uvedla, že je verdiktem soudu šokována a očekává, že věc skončí u nejvyššího soudu. Čaputová, která je původním povoláním právnička, věří, že se podaří vyvodit zodpovědnost nejenom vůči těm, kteří vraždu spáchali, ale i objednali.

Premiér Igor Matovič vyjádřil zklamání z rozsudku. „Věřme, že paní Spravedlnost si jen dnes vzala volno a brzy odpočatá a při smyslech vezme právo do svých rukou,“ napsal na svém facebooku premiér.

Brutální vražda se na jihozápadním Slovensku stala v únoru 2018. Během uplynulých dvou let média přinášela informace o nejrůznějších souvislostech týkajících se vraždy. Veřejnost si tak vytvořila obraz o tom, kdo je pachatel, kdo a proč si vraždu objednal a jak k ní došlo.

Očista od korupce a mafiánských praktik

Kauza byla složitá kvůli tomu, že – jak to v takovýchto případech bývá – neexistovaly žádné přímé důkazy, na základě kterých by se jednoznačně dal určit pachatel. Proto musela policie i soud pracovat s nepřímými důkazy a s tím, jak spolu logicky souvisely nebo ne.

Čtěte také

Nastala tak situace, že tam, kde jeden logickou souvislost našel, jiný ji najít nedokázal. To se projevilo i při čtení samotného rozsudku. V jednom momentu totiž soud považoval za důvěryhodnou výpověď svědka Zoltána Andruskó, který usvědčil Tomáše Szabó z podílu na vraždě. V tom samém rozsudku má ale soud pochybnosti, pokud jde o Kočnera a Zsuzsovou, protože Andruskó nemusel podle soudců říkat pravdu. Nestandardní je i skutečnost, že rozsudek unikl na veřejnost ještě před jeho vyhlášením.

Veřejný tlak na tři soudce, kteří jsou pod verdiktem podepsaní, byl po celou dobu, co trvalo líčení, obrovský. Média, která pravidelně informovala o obsahu šifrované a místy nechutné komunikace mezi Kočnerem a Zsuzsovou, živila očekávání, že jediným možným výsledkem mohou být maximální tresty pro oba pravděpodobné zadavatele vraždy.

Skutečnost, že se tomu soudci nechtěli podvolit, je pochopitelná. Nyní se ale vlastně sami dostali do víru spekulací, proč rozhodli, jak rozhodli, a jaký na tom mohli mít zájem. Přitom stačilo možná málo. Pouze si dát trochu víc záležet na odůvodnění rozsudku, které je i z pohledu laika napadnutelné, když dává výpovědi jednoho člověka rozdílnou váhu.

Kamila Pešeková

Soud s údajnými Kuciakovými vrahy byl často spojován s až nadlidskými očekáváními. Že vynese spravedlivý rozsudek a pomůže k očistě veřejného života na Slovensku od korupce a mafiánských praktik. Také se o něm psalo jako o důležité sondě do nitra slovenské justice, která podá výpověď o jejím fungování i uvažování jednotlivých soudců. Teď je bohužel pravděpodobné, že ti, co ještě mohli mít nějaké iluze, o ně přišli.

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu

Spustit audio