Ani nezávislí experti neupozorňovali, že by valorizace důchodů mohla vyšplhat do takových částek, vysvětluje premiér Fiala

Jaká bude další taktika vládní koalice proti opozičním obstrukcím ve Sněmovně? Proč vláda neřešila dopady valorizací důchodů dříve? Jak daleko jsou koaliční debaty o úpravách daní? A jak bude vypadat spolupráce vlády s novým prezidentem? Tomáš Pancíř se ptal premiéra a předsedy ODS Petra Fialy.

Třetím dnem pokračuje mimořádná schůze Sněmovny ke změně červnové valorizace důchodů. Třetím dnem pokračují opoziční obstrukce. Jste ve vládní koalici dohodnuti, kdy to prohlasujete? Jak dlouho necháte opoziční poslance, aby se k návrhu vlády vyjadřovali?

Čtěte také

To rozhodování se vyvíjí podle průběhu jednání Sněmovny. Mám velké pochopení a toleranci pro obstrukce. Je to určitý krajní nástroj, který může opozice použít. Na druhé straně jsme svědky obstrukcí jako úplně standardního postupu opozice prakticky od počátku tohoto volebního období, takže to není úplně jednoduché.

Obstrukce a právo opozice je jeden princip a druhý princip je možnost většiny prosadit svou vůli a to, k čemu má mandát od voličů. A mezitím se musí najít rovnováha. Tu se snažíme hledat. Před chvílí tady došlo k tomu, že jsme podpořili protinávrh ze strany opozice.

Máte nějaký nejzazší termín, kdy to musí být z vašeho pohledu ve Sněmovně schváleno?

Musíme to schválit do příštího týdne, abychom to stihli projednat v Senátu, aby se stihly všechny lhůty. Nepředpokládám, že by to celé probíhalo nekonečně dlouho. Potřebujeme to stihnout tak, abychom měli úpravu ve sbírce zákonů před tím, než budeme muset vydat vládní nařízení. Což je 22. března.

Pokud novelu Sněmovna schválí, následovat bude jednání v Senátu. Někteří koaliční senátoři už avizovali, že návrh nechtějí podpořit. Máte zmapovanou podporu v Senátu?

Věřím, že podpora v Senátu nakonec bude. Moji kolegové jsou se senátory v pravidelném kontaktu. Je to celkem jasné. Musíme něco udělat, musíme do té valorizace zasáhnout. Jde to do výše, kterou nikdo nemohl předpokládat a která je z hlediska dalšího vývoje veřejných financí nebezpečná, ale současně je to i určité narušení principu mezigenerační solidarity. Takže ten zásah vlády je opravdu rozumný.

Nejvíc výtek, a to nejen od opozice, ale také od některých koaličních senátorů, ústavních právníků či ekonomů, míří k tomu, že jste tu změnu navrhli pozdě. Vy jste opravdu do začátku února vůbec neuvažovali o tom, že by ta červnová valorizace penzí mohla přesáhnout tu částku, o které opakovaně mluvíte, tedy 20 miliard? To opravdu nikoho z vašich poradců, nikoho z kompetentních lidí na ministerstvu financí nebo ministerstvu práce a sociálních věcí nenapadlo, že lednová inflace může být takto vysoká?

Čtěte také

Ne. A hlavně to ani nebylo téma, které by zmiňovali nezávislí experti v těch konkrétních částkách. Počítali jsme s valorizací a současně věděli, že do budoucna musíme zasáhnout do valorizačního mechanismu, ale počítali jsme v tomto případě s částkou někde kolem 20 miliard korun maximálně. A také s tím, že penze vzrostou o 700 až 900 korun, jak říkal pan ministr Jurečka někdy v prosinci.

Žádná očekávání neporušujeme, protože nikdo takové očekávání mít nemohl.

Ale to navýšení a to, že ty parametry budou takové nakonec v důsledku věcí, o kterých mluvíte, to opravdu nikdo nepředpokládal. My ani neporušujeme nějaká očekávání, protože nikdo takové očekávání nemohl mít.

Neznepokojuje vás toto jako premiéra, že realita byla o tolik jiná než vaše předpoklady?

Čtěte také

Je to určitě nepříjemná věc. Myslím si, že je to dáno tím, že některé věci se opravdu těžko predikují a spíš to ukazuje na jednu věc, o které víme delší dobu, a proto chceme upravit valorizační mechanismus penzí, jako takový není úplně dobrý. Byl nastaven v době, kdy si nikdo nedovedl představit ani třeba 7procentní inflaci, natož 17procentní. A proto je potřeba do toho i zasáhnout.

Chceme plně zachovat zásluhový princip penzí.

My jen nesnižujeme výši té valorizace, ale i mírně upravujeme mechanismus, abychom posílili nárůst u těch nejnižších penzí, protože ten valorizační mechanismus nejen, že není úplně dobrý v době, kdy je takto vysoká inflace, ale on ještě způsobuje, že se neustále rozvírají nůžky mezi těmi, kdo mají vysoké penze, a těmi, kdo mají penze nízké. Chceme plně zachovat zásluhový princip, ale opravdu je potřeba určitá korekce.

Včera jste schválili úpravy programového prohlášení vlády. Říkáte, že to nemění nic zásadního. Na druhé straně, když se podíváme na kapitolu o veřejných financích, doplnili jste tam první bod, ve kterém slibujete, že ve spolupráci s Národní rozpočtovou radou a NERV připravíte a zrealizujete úpravy na příjmové a výdajové straně veřejných financí. Znamená to, že už neplatí to, co jste třeba v říjnu řekl v pořadu TV Nova Napřímo, že tato vláda nebude zvyšovat daně?

Platí to a nebudeme zvyšovat celkové daňové zatížení. Před volbami i při přípravě programového prohlášení jsme připouštěli úpravu určitých daňových sazeb tak, aby byl systém spravedlivý a odpovídal všemu, co jím sledujeme. Ale to celkové daňové zatížení by mělo zůstat stejné. A na tom trvám pořád.

Jak jde dohromady zachovat daňové zatížení a zároveň řešit příjmovou stránku státního rozpočtu?

Čtěte také

Máme teď určitou rezervu, protože jsme to celkové daňové zatížení v minulém roce díky tomu, že jsme plnili svoje sliby vůči osobám samostatně výdělečně činným, tedy živnostníkům a drobným podnikatelům, snížili zhruba o 30 miliard korun. Takže o to je možné upravit daňové sazby tak, abychom dosáhli toho, že se celkové daňové zatížení nezvýší.

Celkové daňové zatížení zvyšovat nechceme.

Tento slib skutečně chceme dodržet. A není to jen ideologická pozice. To má úplně racionální důvod. Nevidím žádný smysl v tom, že lidem a firmám v této složité situaci ještě vezmeme víc peněz a pak je budeme zase nějakým způsobem přerozdělovat. Považujeme za správné, že daňové zatížení neporoste.

Očekává premiér Fiala, že Česko dostane pozvánku do Bílého domu? A které daně by se mohly upravit? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Tomáš Pancíř , tec
Spustit audio

Související