Přestavba kostela sv. Michaela v Praze bude schválena

24. září 2013

Bývalý kostel svatého Michaela nedaleko pražského Staroměstského náměstí se smí přestavět na nákupní galerii s kancelářemi a restauracemi. Jak Český rozhlas zjistil, odbor výstavby se rozhodl vydat kladné stavební povolení na přestavbu interiéru. „Stavebník totiž splnil všechny základní předpoklady, takže se dá čekat kladné vyřízení žádosti,“ říká vedoucí odboru výstavby Městské části Prahy 1 Oldřich Dajbych. Podle něj nehrozí, že by se v kostele provozoval veřejný dům. Toho se bojí jak místní obyvatelé, tak církev.


Bydlení na pivní stezce

Během posledního roku se Michalská ulice proměnila v takzvanou „pivní stezku“, po které se noc co noc vydávají davy žíznivých turistů a míří mimo jiné právě do kostela svatého Michaela. Místním vadí hluk a nepořádek, který provoz v ulici přináší. Obyvatelům staré Prahy vadí také to, v co se barokní stavba proměnila. Ještě před několika týdny se v něm kromě diskotéky konala také striptýzová show. „Neustále je tam rozbité sklo a nazvraceno a namočeno. Nedávno tam ještě visela červená lucernička, podobně jako u vykřičených domů,“ popisuje Tereza Černá, která se čtyřčlennou rodinou žije v těsném sousedství. Když vede děti do školy, stěží se vyhne následkům nočního života.

Je obecně známo, že se z centra české metropole postupně lidé stěhují pryč, přesto v Michalské ulici žije stále asi padesát lidí, mimo rodinu paní Černé tam bydlí víc než padesát let paní Zuzana. „Policie je výborná, ale pomůže jen na chvíli, když je přítomna, tak je klid, ale jak odjede, veselí začne nanovo. Takže na ně z hrnce leji studenou vodu, ale možná pak řvou ještě víc…“ říká ve smíchu temperamentní žena důchodového věku. Rozhodla se, že brzy Michalskou ulici opustí a přestěhuje se za město. Až bude ale balit kufry, bude hodně plakat, protože centrum města zbožňuje a v Michalské ulici bydlela moc ráda. Že kdysi její oblíbená ulice teď už není k žití, z toho viní také majitele kostela svatého Michaela.

Hlavní město Praha ale s přestavbou interiéru kostela dělat nic nemůže. Jak říká náměstek primátora Václav Novotný z TOP09, může kostel teoreticky odkoupit, i když ani této možnosti moc šancí nedává. „Kostel sv. Michaela nikdy nebyl města. Stát ho prodal soukromému vlastníkovi, takže nemáme prakticky žádné nástroje, jak situaci řešit. Jediným řešením je odkup kostela, což by muselo schválit zastupitelstvo. Stát jej prodal za 46 milionů a ta prodejní cena by pravděpodobně byla několikanásobně vyšší.“

Kostel svatého Michaela v Praze


Veřejný nebo obchodní dům

O osud kdysi velmi významného kostela se už léta zajímají také zástupci katolické církve. Obávají se, že soukromý majitel bude chtít v budově provozovat veřejný dům. Proti tomuto záměru už několik let protestují. Letos na jaře architekt Václav Králíček z magistrátní Kanceláře pro památky UNESCO naznačil, že majitel předložil dokumentaci, z které vyplývá, že by mělo v podkroví vzniknout šest velmi prostorných hotelových pokojů s postelí, krbem a vícemístnou vanou. Citujeme jeho slova: „Zdá se, že by požadované stavební úpravy mohly umožnit ještě efektivnější, ale hlavně legální provoz současně fungujícího striptýzového kabaretu…“

Všechny zákonné možnosti, jak přestavbě interiéru kostela zabránit, vyčerpali i památkáři. Podle šéfa památkového odboru Magistrátu hlavního města Jiřího Skalického projekt na přestavbu není ideální, ale když ho majitel od státu kupoval, hrozilo, že se tato kulturní památka po letech devastace zřítí. „Celý problém kolem kostela vznikl tím, že stát prodal kulturní památku a sám nebyl schopen se o ni postarat. To byla první základní chyba. Na druhou stranu nový majitel zabránil tomu, čemu nebyl schopen zabránit stát. To znamená: úplné devastaci,“ říká Jiří Skalický a konkretizuje: „Jsou tam nové střechy, hodnota je zachována, nějakým způsobem i krypta zabezpečena.“

Zástupkyně společnosti Michael Praha – Lucie Kettnerová – byla toho času v Praze v sídle firmy v Nerudově ulici a byla ochotná poskytnout Českému rozhlasu rozhovor, ale nakonec jej z rodinných důvodů odvolala a odcestovala do Vídně, kde žije. Na další žádosti už nereaguje. Z předešlých vyjádření pro Český rozhlas plyne, že stavební povolení vyjednává už pátým rokem a stálo ji to hodně nervů a sil. Rozhodně odmítla, že by pan Nowikovski chtěl v kostele svatého Michaela provozovat něco jako veřejný dům či striptýzový bar, a vysvětlila, že tato fáma asi vznikla i kvůli tomu, že majitel dříve pronajal objekt majiteli hudebního klubu, který tam asi striptýzovou show provozoval.

Kostel svatého Michaela v Praze

Vedoucí odboru výstavby Městské části Prahy 1 Oldřich Dajbych ale říká, že z projektové dokumentace nic takového nic zřejmého nebylo. „To páté nadzemní podlaží, kde měly původně být tyto pokoje, se rozhodl majitel změnit na kancelářský prostor,“ vysvětluje Dajbych. „Lhůta k uplatnění námitek a připomínek uběhla někdy minulý týden a stavební úřad po vypořádání přípustných námitek vydá rozhodnutí, které, předpokládám, bude kladné. Stavebník totiž splnil všechny základní předpoklady,“ potvrdil šéf odboru výstavby Dajbych. Podle něj by bylo nejlepší, kdyby vlastník nabídl státu či hlavnímu městu objekt k prodeji, protože celý proces výstavby bude pravděpodobně stejně velmi komplikovaný a může se táhnout léta.

autor: ela
Spustit audio