Předokupační srpen - optimismus pod Damoklovým mečem

11. srpen 2013

Horké léto 1968 - jednání v Čierne nad Tisou a Bratislavě. Národ ignoruje dovolené a podepisuje petice. Uskutečňují se různá setkání a mítinky - a plány na invazi už mají zcela konkrétní podobu...

Pražské jaro 1968 spělo zcela logicky ke svému letnímu finále. Jednání se sovětskou delegací v Čierne nad Tisou (29.7-1.8.) a následně s delegacemi "pěti spřátelených stran" v Bratislavě (3,8.) mělo velmi rozporuplný průběh i výstup.

Naši představitelé byli - alespoň ve svých veřejných vystoupeních - značně optimističtí a - jak se později ukázalo - zcela se míjeli s realitou. Na "druhé straně" bylo už dávno jasné, že invaze a okupace ano a dolaďoval se pouze definitivní termín a zajišťovala spolupráce domácích zrádců v politické a zpravodajské oblasti.

Pozoruhodné je, že tzv. velká čtyřka roku 1968 (první tajemník ÚV KSČ Alexander Dubček, prezident Ludvík Svoboda, premiér Oldřich Černík a předseda Národního shromáždění Josef Smrkovský) byla posléze odstraňována v pořadí, které se shodovalo s jejich řečnickými schopnostmi.

Nejprve Smrkovský, po něm Dubček, a pak Černík, přičemž Svoboda vydržel jako stafáž až do poloviny sedmdesátých let. Pro lepší pochopení jejich osobností i atmosféry pražského jara můžete proto slyšet jejich projevy a rozhovory z předokupačního srpna 68: téměř nekontrolované emoce Alexandera Dubčeka, neuspokojivé fráze Ludvíka Svobody, kombinace racionality a byrokraticko-technokratického žargonu Oldřicha Černíka, žoviálnost i profesionální populismus Josefa Smrkovského.

V pořadu kromě vystoupení těchto politiků uslyšíte zvukové záznamy ze setkání v Bratislavě, dále nástupní rozhovor s Viliamem Šalgovičem - mužem, kterého Sověti ještě před invazí vnutili našemu vedení jako náměstka ministra vnitra zodpovědného za Státní bezpečnost.

Ačkoliv má rozhovor velmi reformní rétoriku (pozdější předseda SNR si potrpěl na mimikry), zajišťoval Šalgovič logisticky invazi a zatýkání našich představitelů. Zazní také dobový komentář tehdejšího ředitele československého rozhlasu Zdeňka Hejzlara, pozdější hodnocení z pera Pavla Tigrida i další pozoruhodná letní vystoupení a glosy.

Pořad Předokupační srpen - optimismus pod Damoklovým mečem uslyšíte v cyklu Archiv plus v neděli 11. srpna v 16:10

autor: Pavel Hlavatý
Spustit audio