Před Vrběticemi šel z ruských agentů-diplomatů strach. Teď jich jinde mají víc, říká investigativní novinář Spurný

23. duben 2024

Po ruských prezidentských volbách se u nás psalo, že drtivá většina Rusů na našem území Vladimira Putina nevolila. „To, že je u nás nejvíc těch, kteří volili proti Putinovi, mi připadá docela pravděpodobné. V tzv. špionážní relevanci bych tomu dal 95 procent. Problém je v tom, že se hovořilo o 20 tisících Rusů, ale žije jich tady asi 30 tisíc,“ naznačuje investigativní novinář Respektu Jaroslav Spurný.

Čtěte také

Dodává, že tak vlastně neví, co si myslet o těch zbývajících.

„Myslím, že tito Rusové asi ,fandí‘ Putinovi, ale žijí normální život – jen jednotky z nich jsou využívaní a zneužívaní ruskou tajnou službou. Často sem přišli před ruskou agresí na Ukrajině, máme tu hodně ruských vysokoškoláků, ruské obchodníky atd. Vnitřně zřejmě cítí, že by válku měl Putin vyhrát, protože to je věc ruské pýchy a možná i něčeho dalšího.“

„A také si myslím, že asi mají strach, protože žijí v uvozovkách na nepřátelském území,“ dodává Spurný v Osobnosti Plus. Mohou také podávat různé informace tajným službám, spíš je ale působení Moskvy zaměřeno na ruskou propagandu a šíření dezinformací.

Čtěte také

„To si myslím, že je teď v Česku nejsilnější ruská zbraň. K tomu využívají buď lidi, které znají z doby dřívější, ty, se kterými se scházeli na různých kulturních akcích na ambasádě atd. O nich totiž vědí, že budou spolehlivě šířit to, co Moskva chce.“

„Pak je tu neuchopitelná a relativně malá skupina Čechů a Rusů, kteří přebírají dezinformace, protože jim věří, resp. spíš naopak nevěří té druhé straně. A to je docela silná zbraň, byť bych tady věřil zjištěním našich tajných služeb i policie, že se scéna, která absorbuje ruskou propagandu, případně dál šíří dezinformace, nezvětšuje, dokonce se spíš zmenšuje.“

Dezinformace šíří čtyři procenta

Jsou to asi čtyři procenta lidí, kteří šíří ruské dezinformace, tvrdí novinář.

„To mě vlastně ani nepřekvapuje a nemyslím, že je to výrazně nebezpečné. Ale samozřejmě, když pak ti stejní přijdou na demonstraci na Václavské náměstí a je jich 60 tisíc, tak z celkového počtu to mnoho není, ale je pravdou, že to na tom náměstí může působit děsivě,“ doplňuje Spurný.

Čtěte také

„Ještě chci připomenout, že ruští špioni cítí i tlak z české strany. Líbí se mi iniciativa ministerstva zahraničí k tezi, která se projednávala v EU, že by se ruští špioni pod diplomatickým krytím mohli dál volně pohybovat jen na území země, kde jsou diplomaté. Tak aby neměli víza do dalších zemí.“

„Dnes může ruský diplomat, který žije ve Vídni, jezdit po celé Evropě. Stejně jako ruský diplomat v Mnichově apod. To by hodně pomohlo, Česku zcela jistě,“ myslí si novinář. 

„Zatímco před odhalením akce ruských špionů ve Vrběticích z nich šel strach. Tedy velkým počtem ruských agentů s diplomatickým krytím, kteří evidentně z Česka pracovali proti Německu a dalším zemím. Teď je to naopak, protože ve většině zemí je víc ruských agentů na diplomatických postech než v ČR,“ uzavírá.

Celou Osobnost Plus Barbory Tachecí najdete v audiozáznamu.

autoři: Barbora Tachecí , lup

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.