Luděk Niedermayer: Vyšetřování Vrbětic bude vždy někdo zpochybňovat, ale úroveň jistoty je velká

30. duben 2021

Evropský parlament odsoudil zapojení ruských agentů do výbuchů ve Vrběticích a schválil rezoluci, ve které vyzývá členské státy ke koordinovanému vyhoštění ruských diplomatů a odsuzuje agresivní politiku Moskvy. „Už čtrnáct dnů vyzývám, abychom celou věc řádně vyšetřili,“ nesouhlasí se zněním rezoluce europoslankyně KSČM Kateřina Konečná. Její kolega Luděk Niedermayer (TOP 09) s rezolucí souhlasí a slova Konečné ho prý děsí.

„Rezoluce konstatuje věci, které ještě nemají čeští občané v ruce. Tvrdí se, že už jasně víme, kdo to udělal, ale nebyl vydán mezinárodní zatykač a další kroky, máme-li takovou jistotu,“ říká v Pro a proti Konečná, která pro rezoluci nehlasovala.

Čtěte také

A dodává, že evropský dokument, pro který hlasovalo 569 europoslanců a europoslankyň z 682 přítomných, je pokrytecký, protože se vyjadřuje k Rusku, ale ne k Ukrajině.

„Tam se zavírají televize, je zrušena nezávislost médií, vraždí se tam lidé i děti drony, které tam kdo ví kdo pouští, lidé jsou vyhazováni z práce a psychicky likvidováni.“

Niedermayer: Fakta jsou zpochybňována

Europoslanec TOP 09 Luděk Niedermayer rezoluci plně podporuje.

Čtěte také

„Žijeme v době, kdy i sebejasnější fakta jsou zpochybňována, jak předvádí kolegyně, zatímco existují velmi robustní důkazy, že ruští agenti se pokusili v Londýně otrávit pana Skripala a v Berlíně zastřelili Rusku nepohodlného člověka a dalších případy.“

„To dává dohromady mozaiku, jak se Rusko ve světě chová. A tři body rezoluce, tedy Vrbětice, chování na hranicích s Ukrajinou a případ Navalného velmi dobře doplňují obrázek o fungování Putinova Ruska. Vyšetřování bude vždy někdo zpochybňovat, ale úroveň jistoty je velká. Navíc Evropský parlament není soud, tak nevím, na co čekat,“ říká Niedermayer.

Konečná: Jako invaze do Iráku?

Konečná v Pro a proti na Plusu připomíná někdejší invazi do Iráku, která byla před lety vyvolána i na základě zprávy bezpečnostních služeb o tom, že tehdejší irácký režim údajně vlastní zbraně hromadného ničení.

Čtěte také

„Zhruba patnáct let poté se sám George Bush mladší omlouval, že podlehl zpravodajským informacím a že to nebyla pravda. Tak jsme se podíleli na smrti řadě civilistů, protože jsme uvěřili zpravodajcům,“ připomíná Konečná.

„Česká republika evidentně není schopná průkazně a tak, aby to bylo postaveno před soud, prokázat zatím to, co se stalo. A tak europoslanci rozhodli, že to tak prostě je? To je děsivé. V čem nám rezoluce pomohla? Někdo dělá politiku a někdo ji dělá proto, aby za tím stály peníze, které někdo vydělá,“ napadá rezoluci komunistka.

Europoslanci se rozhodli, tak je to prostě pravda? To je děsivé.
Kateřina Konečná

Niedermayera prý postoj Konečné děsí. „Ta by zřejmě čekala pět let, než by se vše dokonale prokázalo. A do té doby bychom tu nechali běhat desítky agentů ruských vojenských tajných služeb s diplomatickým krytím a nic bychom nedělali, protože bychom neměli dostatečnou jistotu.“

Čtěte také

„Je to politický text, ne právní, popisuje rezoluci politik.

„To by formulace vypadaly jinak. A je důležitá v tom, že říká, že všechny tyto věci jsou nějak propojené, tedy indicie o jednání dnešního Ruska spolu souvisí – a my na to musíme reagovat. Tedy to není problém České republiky, ale jde o atak na území Evropské unie, což je i v rezoluci formulováno.“

Niedermayer: Ukrajina neanektovala Rusko

Europoslankyně by raději postupovala v kauze Vrbětice vyměňováním diplomatických nót s Ruskem.

Čtěte také

„Aby to nebylo o tom, že si budeme ukazovat svaly. Bohužel na to doplatí čeští občané a byznysmeni, kteří na ruský trh přestanou mít přístup, a náš prostor velmi rychle zaujmou jiné státy jako Německo nebo Francie,“ tvrdí Kateřina Konečná (KSČM).

„Využít jednoho špatného rozhodnutí politiků na základě zpráv tajných služeb k diskreditaci desítek rozhodnutí správných je manipulativní taktika. Také je skandální v jedné větě zmínit chování Ruska, které iniciuje válku na Ukrajině a ukradlo část jejího území, a Ukrajinu, kterou nevidím, že by anektovala kus Ruska a vedla tam válku,“ zpochybňuje argumenty komunistů Luděk Niedermayer (TOP 09).

Poslechněte si celou debatu, kterou moderuje Karolína Koubová.

Spustit audio

Související