Pokud nám tady pobíhali nějací agenti, tak naše zpravodajské služby nedělaly, co měly, myslí si europoslankyně KSČM Konečná

21. duben 2021

Jan Hamáček (ČSSD) si na středeční odpoledne pozval ruského velvyslance, kterého informuje o našich dalších krocích v diplomatické krizi. Čeští zástupci zároveň dál jednají na půdě EU i NATO. „Myslím si, že podpora bude velmi široká,“ říká europoslanec za TOP 09 a STAN Luděk Niedermayer. Jeho kolegyně Kateřina Konečná (KSČM) ale postup Česka zpochybňuje: „Diplomaticky se to na začátku mělo řešit úplně jinak,“ tvrdí.

Čtěte také

Reakce vlády podle europoslankyně nebyla dobře uchopená. „Přála bych si, aby zahraniční politiku v České republice konečně začali dělat opravdu diplomaté, a ne ti, kteří to dělají z nějakých osobních důvodů,“ komentuje stav ministerstva zahraničí, který dočasně vede vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček.

To, že bylo chování předsedy sociálních demokratů do jisté míry překotné, uznává i komentátor serveru Aktuálně.cz David Klimeš, který kritizuje i předsedu vlády Andreje Babiše (ANO): „Premiér se snaží stát zároveň na brzdě i plynu.“

Klimeš naráží na razantní odmítnutí ruského zapojení do výbuchu ve Vrběticích, kvůli kterému bylo vyhoštěno 18 ruských diplomatů a následné prohlášení premiéra, že nešlo o státní terorismus, ale útok na zboží. V úterý se pak ale Babiš za své vyjádření omluvil.

Pokud nám tady pobíhali nějací agenti, tak tehdy bezpečnostní služby pochybily.
Kateřina Konečná (KSČM)

Tak či onak, další postup České republiky by už měl být v jasné koordinaci se spřátelenými státy, myslí si komentátor. A za pravdu mu dává europoslanec Nideremayer, který má informace, že představitelé hlavních politických skupin EU se k celé problematice chystají vyjádřit.

Bude reagovat celá EU?

„Jde nám zejména o to, aby bylo jasně řečeno, že atak na jeden členský stát je vnímán jako atak na celé společenství. A pokud Rusko přijme další restriktivní opatření, bude reagovat celá Unie,“ shrnuje.

Čtěte také

Kateřina Konečná by si ale přála, aby Evropský parlament reagoval až ve chvíli, kdy budou známa jasná fakta. „Nezpochybňuji usnesení Poslanecké sněmovny, ale je děláno v emocích a my máme spoustu otazníků.“

To, co by měla Česko řešit v první řadě, je podle komunistické europoslankyně fakt, že na našem území byly skladovány nelegálně obchodované zbraně. České zpravodajské služby navíc v roce 2014 pochybily, tvrdí:

„Nejednaly jak měly, pokud nám tady pobíhali nějací agenti a dokonce byli schopní vyhodit do povětří muniční sklad.“

Konečná apeluje na věcnost debaty a upozorňuje, že pokud v důsledku kroků místní vlády dojde k uzavření české ambasády v Moskvě, bude to mít vážné ekonomické dopady.

Ticho z Hradu

Prezident Miloš Zeman prostřednictvím svého mluvčího už o víkendu deklaroval, že se k celé záležitosti vyjádří teprve následující neděli. Na toto rozhodnutí reaguje rozhořčeně zejména opozice, která upozorňuje, že zatímco hlavy jiných států už Česku vyjadřují podporu, z Pražského hradu se ozývá mlčení.

Hosty byli:
Kateřina Konečná, KSČM, europoslankyně
Luděk Niedermayer, europoslanec za TOP 09 a STAN
Jiří Šedivý, bezpečnostní analytik, CEVRO Institut
David Klimeš, komentátor, Aktuálně.cz

„Prezident si pragmaticky vyhodnotil, že si nejdřív počká, až ruská propaganda do veřejného prostoru pustí spoustu protichůdných vyjádření – jak to známe z dalších kauz. A v tu chvíli může vystoupit s velmi vstřícným názorem na dění v Moskvě,“ předpovídá David Klimeš.

Poslechněte si celý audiozáznam Speciálu Jana Bumby.

Spustit audio

Související