Poválečné masakry českých Němců na českém území

4. květen 2013

První květnový víkend se vrátíme do posledních měsíců a dnů druhé světové války.K májovým vzpomínkám na konec války na českém území patří i jedna, o níž se příliš nemluví.

10. května 1945 byla v Ivančicích zastřelena skupina německých civilistů, internovaných po příchodu Rudé armády v místní věznici. Dnes je toto místo zarostlé křovinami a ani místní si na něj příliš nevzpomínají – nebo nechtějí. Do Ivančic se s mikrofonem vypravil kolega Petr Slinták a mluvil mimo jiné s lidmi, na jejichž pozemku k této události došlo. Jeho dokument uslyšíte v první části pořadu Historie Plus, který začíná ve 21 hodin 10 minut.

Ve stejný den, tedy 10. května 1945, jen na druhém konci republiky - v Rovensku pod Troskami - byla zmasakrováno 365 českých Němců. Reportérům Pavlu Polákovi a Ĺubomíru Smatanovi se podařilo rekonstruovat tento prakticky neznámý masakr, a dokonce získat výpověď člověka, který se na tomto masakru sám podílel. Jejich dokument vysílá Český rozhlas Plus v pořadu Zaostřeno 8. května v 18 hodin 10 minut.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.