Postoj Moskvy k dění v Bělorusku je pro mě velkým překvapením, přiznává politický geograf Michael Romancov

24. srpen 2020

V Bělorusku se už víc než dva týny protestuje. Alexandr Lukašenko vystupuje na veřejnosti s kalašnikovem. A Rusko je zatím zdrženlivé.

Přestože úřady vyzývaly účastníky nedělních protestních akcí k rozchodu a varovaly před zapojením policejních i vojenských jednotek, nakonec demonstrace proběhly bez násilného potlačování.

Publicista a politický geograf z Fakulty sociální věd Univerzity Karlovy a Metropolitní univerzity Praha Michael Romancov je v předpovídání dalších událostí opatrný:

Čtěte také

„Teď si netroufám spekulovat. Použití síly, které jsme na začátku viděli jako poměrně razantní, bude asi nakonec tím okamžikem, kdy se to zlomí – buď bude síla použita z pohledu vlády úspěšně, nebo ne.“

Od Moskvy čekal Romancov méně zdrženlivý přístup: „Její postoj je pro mě velkým překvapením. Oficiální vyjádření byla v zásadě klidná.“

K zásadní změně došlo až v neděli, připomíná politický geograf: „Když ministr zahraničí Sergej Lavrov na setkání s ruskými mládežníky prohlásil, že Bělorusko jednoznačně čelí zahraničním pokusům o vyvolání krveprolití. Tím měl na mysli Západ, později to upřesnil tak, že běloruští  opozičníci, kteří odešli na Západ, volají po krvi.“

Romancov přiznává, že takové vyjádření Moskvy čekal už dřív. Lavrov podle něj také slíbil podporu legitimních kroků běloruské vlády k dialogu s opozicí. Kdo je ale v tuto chvíli běloruská opozice, není tak docela jasné, upozorňuje odborník na politickou geografii.

Lukašenko s AKS-74U

V neděli se v médiích a na sociálních sítích objevilo video s běloruským prezidentem Alexandrem Lukašenkem. Ten na záběrech vystupuje společně se svým 15letým synem, oba se samopalem v ruce.

„Pochopitelně to vyvolalo pozornost. Lukašenko chtěl ukázat, že je ochoten bojovat se zbraní v ruce o svoji pozici. Na to jsme zvyklí spíš z arabského světa nebo třeba z Venezuely,“ dodává Romancov.

Celou analýzu si poslechněte na audiozáznamu.

autoři: Jan Bumba , marz
Spustit audio

Související