Poradce ukrajinského premiéra Mikloš: Ukrajina zvládla řadu reforem, na vstup do EU ale ještě připravená není

14. říjen 2016

Hostem Interview Plus je Ivan Mikloš, bývalý slovenský ministr financí a současný poradce ukrajinského premiéra. Jaká je současná ekonomická situace Ukrajiny? Je reálné, aby země vstoupila do EU? Jak může bojovat s korupcí? Jsou účinné protiruské sankce ze strany Unie? A měla by je osmadvacítka zrušit, nebo raději zpřísnit?

Blýskání na lepší časy

„To nejhorší by měla mít ukrajinská ekonomika za sebou. Po dvou letech recese očekáváme ekonomický růst okolo 1,5 %," říká Ivan Mikloš, bývalý slovenský ministr financí a současný poradce ukrajinského premiéra. Ten zároveň přidává důvody proběhlé recese. „Ta recese byla způsobena zejména zděděnou nerovnováhou a také důsledky války s Ruskem. A to jak otevřeného konfliktu, tak obchodního embarga ze strany Ruska."


Za dva a půl roku od Majdanu se na Ukrajině udělalo řádově mnohonásobně víc než za dvacet let předtím Ivan Mikloš

Budoucnost ve znamení reforem

Přes výše zmíněný pozitivní trend čeká Ukrajinu podle Mikloše ještě řada důležitých reforem a opatření. „Ukrajina má na to, aby ekonomicky rostla mnohem rychleji. Je potřeba udělat zásadní strukturální reformy. To je zejména vymahatelnost práva, která je velmi špatná. Je třeba pokračovat v privatizaci. Je třeba pokračovat v boji proti korupci. Těch změn je potřeba velké množství." Větší ekonomický rozvoj Ukrajiny brzdí, mimo jiné, právě vysoká míra korupce. Ivan Mikloš v této souvislosti připomíná usilovné změny, které ukrajinská vláda za poslední dva roky podnikla. „Nejvíc zákonů bylo za poslední dva roky přijato právě v oblasti boje proti korupci. Byly zřízeny nové instituce. Jako například Národní agentura pro boj s korupcí. Byla provedena reforma policie a soudnictví. Připravuje se zřízení speciální prokuratury. Slabinou ovšem zůstává implementace. Ale to vždy trvá jistý čas" popisuje Ivan Mikloš.

Klepání na brány EU?

Vstup Ukrajiny do Evropské unie by podle Ivana Mikloše mohl být reálný. Není ovšem na pořadu dne. „Ukrajina na vstup stále není připravená. A ani Evropa není připravená na další rozšiřování. A to nejen kvůli situaci na Ukrajině, ale i kvůli situaci uvnitř Evropské unie. Evropa má sama se sebou řadu problémů." Negativní vliv na situaci potenciálních členů EU z východní Evropy má podle Mikloše především Putinovo Rusko. „Rusko záměrně destabilizuje situaci v těchto zemích. Ať už je to Podněstří v případě Moldavska nebo Donbas v případě Ukrajiny," říká Ivan Mikloš.

Vládnou podle Ivana Mikloše na Ukrajině stále oligarchové? A jak vnímá budoucnost Visegrádské skupiny? Co říká na politiku slovenského předsednictví Radě EU? Poslechněte si celý pořad Interview Plus a dozvíte se víc.

Spustit audio