Polsko souhlasí s mezinárodní kontrolou dodržování smlouvy, říká po jednání o Turówu hejtman Půta

19. leden 2022

Jednání ministryň životního prostředí České republiky a Polska zatím tečku za sporem o těžbě v dole Turów neudělalo. O dalším postupu se chce Anna Hubáčková (KDU-ČSL) poradit s ostatními členy české vlády, do té doby výsledky jednání s Annou Moskwovou komentovat nechce. Hejtman Libereckého kraje Matin Půta (SLK) prozrazuje: „To, co včera zaznělo, asi se to tak dá říct, je, že Polsko souhlasí s mezinárodní kontrolou. Považuji to za dobrý signál.“

„Protože bez mezinárodní kontroly bychom neměli žádné velké garance, že smlouva bude dodržována,“ vysvětluje a dodává, že mezivládní dohoda je podle něj jediný způsob, jak nastavit mechanismus monitoringu jednotlivých parametrů životního prostředí a řešení jejich případného překračování.

Bez mezivládní dohody nám zbydou jen jednotlivé žaloby, které nemůže podat Česko, ale pouze vlastník konkrétního pozemku.
Martin Půta

„Bez mezivládní dohody nám zbydou jen jednotlivé žaloby, které nemůže podat Česká republika, ale pouze vlastník konkrétního pozemku. Ten pak musí vymáhat od provozovatele dolu škodu a prokázat, že byla způsobena těžbou,“ zdůrazňuje hejtman.

Čtěte také

Ekologické organizace jako například hnutí Greenpeace se obávají, že dohoda mezi vládami nezajistí dostatečnou ochranu životního prostředí a vody v pohraničí. V tomto ohledu se aktivisté mílí, soudí Půta.

A podobně se na věc dívá i exministr životního prostředí Richard Brabec (ANO): „Nesouhlasím s ekologickými organizacemi, které přilévají olej do ohně. Vnímám poměrně významný tlak na Polsko z hnutí Greenpeace i Evropské unie, aby ukončilo těžbu uhlí. Takovou ambici ale Česká republika vůči Polsku nikdy neměla a ani by mít nemohla.“

Vnímám poměrně významný tlak na Polsko z hnutí Greenpeace i Evropské unie, aby ukončilo těžbu uhlí.
Richard Brabec

Právě vzhledem k možnostem Polska co do omezování těžby uhlí není řešením krácení jeho evropských dotací, myslí si Půta. Signály jsou totiž jasné – vzhledem k energetické situaci a krizi, v níž se ocitla celá Evropa, plánují Poláci v těžbě pokračovat alespoň do roku 2044.

Čtěte také

„Nemyslím si, že rozhodnutí Evropského soudního dvora nebo sankce povedou k uzavření dolu,“ konstatuje hejtman.

S ohledem na vzájemné vazby je záhodno spor účinně vyřešit, upozorňuje ředitel Výzkumného centra Asociace pro mezinárodní otázky Vít Dostál: „Česko-polské vztahy, které mají mnoho dalších rovin, jsou v tuto chvíli naprosto zablokované, a to je velký problém.“

V polské vládě často chybí racionální úvaha o tom, co je důležité pro jeho členství v Evropské unii a jeho státní zájmy.
Vít Dostál

Že Polsko musí projít významnou transformací energetiky, je celkem jasné. Vzhledem k nedávné modernizaci elektrárny při dole Turów lze ale počítat s tím, že právě tato výrobna elektřiny se bude vypínat mezi posledními, konstatuje analytik.

Hosty byli:
Martin Dorazín, zpravodaj v Polsku, Český rozhlas
Martin Půta, SLK, hejtman Libereckého kraje
Richard Brabec, ANO, místopředseda poslaneckého klubu, exministr životního prostředí
Vít Dostál, analytik, ředitel Výzkumného centra Asociace pro mezinárodní otázky

„V polské vládě často chybí nějaká racionální úvaha o tom, co je důležité pro jeho členství v Evropské unii a jeho státní zájmy. Do popředí se dostávají partikulární zájmy jednotlivých aktérů a jednou ze strategií, kterou mají, je vyhrocovat spor s evropskými institucemi. Spor o Turów je bohužel jednou z obětí této politické praktiky,“ shrnuje na závěr.

Poslechněte si celý audiozáznam Tématu dne Martiny Maškové.

autoři: Martina Mašková , marz
Spustit audio