Petr Janyška: Polskému velvyslanci v Praze zlomil vaz spor o důl Turów

8. leden 2022

Spor o polský důl Turów kousek od českých hranic zlomil novému polskému velvyslanci v Praze Miroslawu Jasińskému vaz. Začal u nás oficiálně působit těsně před Vánoci a nyní ho už premiér Morawiecki odvolává. Po čtrnácti dnech fungování. Něco tak překvapivého se v diplomacii stane jednou za sto let.

Tím ovšem údiv nad obsazováním polské ambasády v Praze nekončí. Jasińského předchůdkyni Varšava také předčasně odvolala, bylo to ovšem kvůli skandálu s mobbingem, kdy paní velvyslankyně prý ponižovala a zastrašovala zaměstnance ambasády. Také unikum ve světě diplomacie.

Čtěte také

A rok a půl potom Varšava nebyla s to k nám vyslat jiného ambasadora, až našla Jasińského. Teď bude jeho post zase řadu měsíců neobsazen, jménem ambasády budou jednat nižší zaměstnanci. Nevyslat nejméně dva roky svého velvyslance se děje jen u znepřátelených států, mezi sousedy to je něco neobvyklého.

Svědčí to o neprofesionalitě dnešní polské diplomacie, kdy strana PiS po svém nástupu k moci před šesti a půl lety nahradila desítky kompetentních diplomatů svými lidmi. Jejich hlavní předností byla stranická legitimace a konexe.

Čtěte také

Ten dlouho neobsazovaný post velvyslance v Praze ukazuje, jak se zhoršily polsko-české vztahy. Není to tak dávno, do příchodu PiS, kdy byly přitom vřelé. Ta blízkost vycházela z velmi vřelých vztahů už z dob disentu, kdy opozice obou zemí byla ve stálém kontaktu, dokonce se tajně scházela na hranici v Krkonoších, v Polsku se ilegálně tiskly české knihy a pašovaly k nám, byla založena a fungovala Československo-polská solidarita. Tak blízké vztahy neměly mezi sebou opoziční kruhy žádných jiných zemí.

A dnes se oba státy soudí u Soudního tribunálu EU kvůli dolu Turów, naoko se tváří, že spolupracují v rámci Visegrádské čtyřky, ale Varšava není s to ani vyslat do Prahy svého velvyslance. Přitom čeští ambasadoři se ve Varšavě střídají plynule, bez prodlev.

Pár slov v interview

Čtěte také

Co teď udělal čerstvý ambasador Jasiński tak hrozného, že ho narychlo odvolávají? Stačil jeden jeho rozhovor pro německý rozhlas Deutsche Welle. Říkal v něm, co by všechno rád udělal pro zlepšení vztahů obou zemí, šlápl ale do vosího hnízda, když ke sporu kolem dolu Turów řekl, že především na polské straně chyběla empatie a bylo naopak dost arogance. Nekritizoval vládu, ale vedení dolu a státního energetického koncernu PGE, kterému důl patří.

Za to se na něj ihned snesla vlna kritiky ze strany politiků strany PiS. Možná se stal obětí bojů uvnitř polské pravice, jejíž jedna část jde proti premiérovi a ten si prý Jasińského sám vybral. Jasiński sice PiS dobře zná, vždy patřil k polské pravici, kdysi dokonce organizoval zakládající sněm tehdejší strany „Porozumění centrum“ bratří Kaczyńských. Možná teď ale přecenil své možnosti.

Petr Janyška

V Polsku se hned objevila spousta hlasů kritizujících, že vláda chce trestat Jasińského za jeden výrok a nechává stranou lidi, kteří spor o důl zavinili a kvůli nimž má Polsko na základě výroku Soudního dvora EU dnes platit české straně už 55 milionů eur penále.

Teď ovšem můžeme předpokládat, že odvoláním velvyslance polská vláda jen přilila olej do ohně sporu o důl, který se asi hned tak neurovná.

Autor je publicista a bývalý diplomat

autor: Petr Janyška
Spustit audio