Petr Janyška: Uklidní polská vláda spor s Prahou o uhlí, nebo ho nechá doutnat?

12. červen 2021

Na některých restauracích v polské Bogatyni visí cedule: Čechy neobsluhujeme. Co se stalo? Poláci mají Čechy obecně velmi rádi – české pivo, hospody, filmy jsou tam velmi populární. Ale v tomto příhraničním kraji na sever od Liberce je tomu teď jinak.

Stojí tu jedna z největších uhelných elektráren Polska a hned vedle se v gigantickém povrchovém dole těží uhlí, které spaluje. Všude v Evropě dnes vlády plánují zavírání uhelných elektráren. A v tomto kontextu se rozhodla překvapivě polská vláda, že tato gigantická jáma bude fungovat až do roku 2044, nejméně deset let po uzavření všech uhelných elektráren u nás.

Čtěte také

A i když ta obrovitá záležitost leží jen kousek od českých hranic, své rozhodnutí s českou vládou nekonzultovala ani ji neinformovala. Zachovala se jako klasický národovec: se sousedy se nebavíme, co se děje u nás, to je naše věc. Jako by nechápala, že prach a spodní vody neznají hranic.

Možná i chápala, ale uhlí je v Polsku velké politikum. Dnešní vláda vyhrála před pěti lety volby částečně proto, že slibovala horníkům, že nebude zavírat doly. Vyrobila falešnou představu, že uhlí rovná se polská duše a identita. I když fakta jsou taková, že pro své elektrárny dováží ve velkém uhlí z Ruska a z Ukrajiny, polské nestačí. A dnes je Polsko se svými uhelnými elektrárnami jedním z největších znečišťovatelů ovzduší na kontinentě.

Česká vláda je povzbuzena soudním výrokem

Česká strana se několik let snažila o dialog. Bezvýsledně. Takže záležitost v únoru předala k Evropskému soudnímu dvoru. A k všeobecnému překvapení, a myslím, že obou vlád, ten soud vydal obratem takzvané předběžné rozhodnutí: Polsko má těžbu okamžitě pozastavit, než padne definitivní verdikt.

Čtěte také

V té chvíli nastal v Polsku poprask. Premiér Morawiecki prohlásil, že se rozhodnutím evropského soudu řídit nebude. Vlivný ministr spravedlnosti Ziobro řekl, že prý rozhodnutí soudu „zavání koloniálním duchem“. I další politici přišli s tím, že se prý s Polskem zachází jako s kolonií. Nějak zapomněli, že několik let neodpovídali na české dotazy. Šéf premiérova kabinetu vše zlehčil tak, že Andrej Babiš to hraje schválně politicky a dělá silná gesta, protože prý má před volbami a padá mu popularita.

Morawiecki poté prohlásil, že se dohodl s českým premiérem, že žalobu stáhne, ovšem Babiš to popřel. Polská provládní média svého premiéra podpořila, přišla s různými výpady proti Evropské unii: míchá se podle nich do věcí, které jí nenáleží. Pravda je taková, že náleží. Opoziční a neutrální tisk naopak Morawieckého kritizoval za nepravdu.

Petr Janyška

Česká vláda je ochotná k dohodě, žádá po polské miliardu korun, aby za ni přivedla do postižených vesnic vodu a neutralizovala ekologické škody. Polsko by s tím teď opožděně asi souhlasilo. Česká vláda, povzbuzena soudním výrokem, ale bude žádat soud také o pokutu 5 milionů eur za každý den, kdy bude Polsko protiprávně dál těžit.

Je teď velkou zodpovědností obou vlád, aby se spor o jeden důl nerozhořel dál. Ukázat českému voliči, jak jeho premiér srdnatě bojuje za takzvané národní zájmy, je před volbami samozřejmě velmi lákavé. Ve Visegrádu teď vůbec nepanují zrovna idylické vztahy.

Autor je publicista a bývalý diplomat

autor: Petr Janyška
Spustit audio