Politik Mikloš: Pravděpodobnější je hybridní válka, provokace. Ukrajinu to poškodí a Západ nesjednotí

16. únor 2022

Ruský velvyslanec při EU Vladimir Čižov řekl, že Rusko nechystá útok na Ukrajinu teď, ani v blízké budoucnosti. Obavu z uskutečnění invaze v tuto středu okomentoval slovy, že uprostřed týdne začínají války jen málokdy. I bez fyzické intervence ale Rusko může svého západního souseda poškodit ekonomicky. „Vidíme rapidní výkyvy ukrajinské měny i velký dopad na investice, které nyní do země spíš nepřichází,“ konstatuje analytik Pavel Havlíček.

„Situace je nepředvídatelná a z ekonomických pozic obtížně odhadnutelná,“ vysvětluje analytik a dodává, že zásadní otázkou je pro Ukrajinu i možné spuštění provozu plynovodu Nord Stream 2. Tím by totiž ročně přišla zhruba o dvě miliardy dolarů z tranzitu paliva přes své území.

Čtěte také

Zprovoznění plynovodu je zatím ještě stále reálnou variantou, myslí si Havlíček. „Řekl bych ale, že to dnes určitě není preferovaná varianta ze strany celé řady německých spojenců a minimálně části německé garnitury.“

V této souvislosti hraje německý kancléř Olaf Scholz hru, domnívá se analytik z výzkumného centra Asociace pro mezinárodní otázky. „Říká, že všechny možnosti jsou na stole a zůstává kolem otázky Nord Streamu 2 a jeho potenciálního zařazení na sankční seznam poměrně vágní, což je samozřejmě součástí strategie. Dobře to zapadá do systému sankcí, které mají i preventivní rozměr.“

V této situaci určitě na Ukrajinu nepřijdou noví významní investoři. Přitom Ukrajina zahraniční investice opravdu potřebuje.
Ivan Mikloš

Právě nyní se jednoznačně potvrdilo tvrzení mnoha analytiků, že Nord Stream 2 je hlavně projektem geopolitického nátlaku, komentuje bývalý poradce ukrajinského premiéra Volodymyra Hrojsmana, slovenský ekonom a politik Ivan Mikloš.

„V této situaci určitě na Ukrajinu nepřijdou noví významní investoři. Přitom Ukrajina zahraniční investice opravdu potřebuje na modernizaci průmyslu a na privatizaci velkých podniků,“ upozorňuje Mikloš s tím, že hrozba invaze může vést i k tomu, že Ukrajina zpomalí ve svém reformním úsilí.

Hosty byli:
Martin Dorazín, zvláštní zpravodaj na Ukrajině, Český rozhlas
Ivan Mikloš, slovenský ekonom a politik, bývalý poradce ukrajinského premiéra Volodymyra Hrojsmana (2016-2019)
Vojtěch Boháč, šéfredaktor serveru Voxpot
Pavel Havlíček, analytik, Asociace pro mezinárodní otázky

Mikloš přímou invazi nepovažuje za nejpravděpodobnější scénář. „Pravděpodobnější je hybridní válka, dlouhotrvající napětí, kyberútoky, provokace, fingování útoků a ruskojazyčné obyvatelstvo. Je to ale nebezpečný scénář, protože by nevedl ke sjednocení Západu na tvrdých sankcích, ale situaci na Ukrajině by výrazně poškodil.“

Poslechněte si celý audiozáznam Tématu dne Martiny Maškové.

autoři: Martina Mašková , marz
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.