Politické turbulence v Česku – odchod ministra Arenbergera i poslance Feriho, rozebírá slovenský Denník N

26. květen 2021

Slovenská média se věnují úterním turbulentním děním v naší politice. Denník N píše o rezignaci na poslanecký mandát Dominika Feriho (TOP 09). Zároveň zveřejnil, že se nezúčastní podzimních voleb poté, co dva české servery uveřejnily několik svědectví o sexuálním násilí, kterého se politik měl opakovaně dopouštět v letech 2015 až 2020.

Čtěte také

Ženy, se kterými novináři českého Deníku N a portálu Alarm Apolena Rychlíková a Jakub Zelenka hovořili, tvrdí, že s nimi měl poslanec Feri pohlavní styk i přesto, že to výslovně odmítly.

Další se svěřily, že se z nich snažil vylákat nahé fotky nebo je veřejně dehonestoval. Feri odmítl, že by se dopustil sexuálního násilí, omluvil se ale za nevhodné chování a později také veřejně ohlásil svou rezignaci. 

Kromě odchodu Dominika Feriho píší slovenská média také o rezignaci ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO) a návratu Adama Vojtěcha (za ANO) do čela resortu. Slovenská televize Ta3 shrnuje seznam ministrů zdravotnictví, kteří se po dobu trvání pandemie koronaviru v Česku vystřídali.

Otec Prataseviče tvrdí, že syna mučili

Britská média se intenzivně věnují vývoji kauzy nedělního nuceného přistání komerčního letadla na lince z Řecka do Litvy v běloruském Minsku.

Připomeňme, že běloruské úřady letadlo přinutili přistát kvůli zadržení novináře Ramana Prataseviče. Novinář je jedním z předních kritiků běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka. Britská veřejnoprávní stanice BBC přichází se souhrnem toho, co o případu víme a co naopak ještě ne.

Když 126 cestujících vystoupilo z letadla, policie zatkla právě novináře Prataseviče a jeho ruskou přítelkyni Sofiji Sapegaovou. Bělorusko později tvrdilo, že let byl odkloněn kvůli bombové hrozbě ze strany Hamásu, ale palestinská skupina popřela jakoukoli účast na celé věci. Německá kancléřka Angela Merkelová popsala běloruské tvrzení jako „zcela nepravděpodobné“. 

Čtěte také

BBC dodává, že kromě Prataseviče a Sapegaové v Bělorusku zůstali další tři cestující. Šéf letecké společnosti Ryanair Michael O'Leary naznačil, že na palubě mohli být agenti ruských tajných služeb. Bělorusko to popírá – tři další cestující podle běloruské státní televize sice v Minsku zůstali, nejedná se prý ale o občany Ruska.

Pratasevič sám na svém twitterovém účtu uvedl, že se jeho jméno nachází na seznamu teroristů, který si vede ruská tajná služba. Dodal, že byl na něj zařazen po boku džihádistů z Islámského státu. Když letadlo přistálo v Minsku, Pratasevič údajně řekl spolucestujícímu, že ho v zemi čeká trest smrti. 

Britský deník The Guardian přináší rozhovor s otcem zadrženého novináře. Dimitrij Pratasevič řekl, že je jasné, že jeho syn jednal pod nátlakem. Raman byl na videu podle svého otce velmi nervózní a mluvil způsobem, který byl pro něj neobvyklý. Je podle něj jasné, že mu bylo fyzicky ublíženo, protože na jeho tváři jsou viditelné známky bití. Řekl, že jeho synovi také chybělo pár zubů.

Celý přehled zahraničního tisku najdete v audiozáznamu.

Spustit audio

Související