Politici a pstruzi

30. červenec 2003

Jako by nestačilo, že Evropu trápí nedostatek vody, pročež vázne lodní doprava, máme zde čerstvě výtečníka, který hrozí vodu otrávit rtutí a kyanidem. Jak si to dotyčný představuje, není jasné, protože v posledních letech přiměla hrozba terorismu odpovědné činitele k opatřením, zajišťujícím bezpečnost obyvatel právě proti podobným nápadům.

V úpravnách vody jsou nedobrovolně ve střehu pstruzi, kteří v případě zamoření nádrží vyplují na hladinu břichem vzhůru. Kvalitu pitné vody sledují odborníci, a také policie hlásí, že má vše pod kontrolou. Dopis vyděrače, který chce pod pohrůžkou otravy vody v metropoli vymámit od státu peníze, přiměl pražský magistrát ke svolání krizového štábu. Vodou se nezabývá poprvé. Před rokem například řešil vodu velkou.

Názory na to, jak si krizový štáb magistrátu poradil s povodní, se různily. Většinu problémů řešil kompetentně, ale v paměti zůstává i tragikomický projev tehdejšího šéfa krizového štábu, poskytnutý štábu televiznímu na Karlově mostě. Výzvě preferovat při cestování bezpečné metro naslouchali občané u televizorů zhruba v době, kdy se do metra valila voda. Zmíněný optimista již krizovému štábu dávno nepředsedá, ale slabší povahy při této vzpomínce mohou váhat, zda pro jistotu nevzít svou bezpečnost do vlastních rukou. Když náměstek primátora pro bezpečnost říká "Nemůžeme to brát na lehkou váhu", nejeden Pražan je asi v pokušení umístit do vany vlastního pstruha duhového. A když tento zastupitel uklidňuje veřejnost, že je v pohotovosti záchranná služba, prodejci balené vody si mnou ruce v očekávání zajímavých tržeb.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.