Pokud se nedohodneme na růstu mezd, vyvolá to sociální konflikt. Ne vinou odborů, ale tím, že vláda nedělá nic s inflací, míní šéf odborů Středula

8. červen 2022

„Nechceme nic jiného než to, co bylo předmětem diskusí před francouzskými prezidentskými volbami, tedy zachování kupní síly obyvatel. Nechceme navyšování platů, ale jen to, aby ty peníze neztratily na reálné hodnotě,“ popisuje výsledky úterní schůzky vlády a odborů předák Českomoravské komory odborových svazů (ČMKOS) a také možný kandidát na prezidenta Josef Středula.

„Jinak to dopadne tak, že firmám podle predikce ministerstva financí zisky rostou, ale platy a mzdy zaměstnanců klesají,“ dodává. „Celé to nevyvolá sociální smír, ale sociální konflikt. A není to vinou odborů, ale tím, že vláda nedělá s inflací to, co by mohla – například právě podle vzoru Francie,“ připomíná Středula.

Čtěte také

Podle statistiků je průměrný plat ve veřejné sféře až o 8 tisíc korun vyšší než u soukromníků. Ve veřejné sféře je to 44 782 korun, v soukromém sektoru 39 877, polovina jejich pracovníků pak měla jen 33 500.

Na to Středula říká: „K tomu vám uvedu příklad hasičů u zásahu, kteří mají nějakých 50 tisíc měsíčně – a teď se omlouvám těm, co je nemají, a těm, co mají víc –, ale tato profese je naprosto jedinečná a myslím, že nikdo nebude chtít, aby tomuto zaměstnanci klesl plat, protože je potřebujeme.“

„Hodnotit to, že toto jsou zaměstnanci státu – nebo jak někteří říkají úředníci státu –, tak to je špatně. Stejně tak si myslím, že potřebujeme lidi v obraně, v bezpečnosti, potřebujeme učitelé, zdravotníky. A když se podívám například na podrobné hodnocení, jak to vypadá s rozdílem mezi mzdami a platy, tak u vysokoškolsky vzdělaných osob je příjem vyšší v soukromé sféře,“ dodává odborář.

Inflace se ještě roztočí

Hlavní ekonom právní a poradenské firmy Deloitte David Marek se domnívá, že hlavní náplní práce odborů je požadovat co nejlepší podmínky pro zaměstnance. „Nicméně pokud by všichni navyšovali o aktuálně vysokou inflaci, tak riziko, že si necháme roztočit inflační spirálu, by bylo docela vysoké. Navíc si nemyslím, že by firmy v soukromé sféře mohly jít na tak vysoké zvyšování platů, jaká je současná inflace. Bylo by to dost nákladné.“

Hosté Tématu dne:
Josef Středula, předseda ČMKOS
David Marek, hlavní ekonom Deloitte
David Klimeš, ekonomický analytik Aktuálně.cz
Adéla Paruchová, redaktorka Českého rozhlasu

A pokud by stát přidával takovým tempem, pak by opravdu vznikl tlak na to, aby přidávaly i firmy, což si ale podle Marka dovolit nemohou. „Když by nyní rostly mzdy a platy ve výši inflace, tak o to déle s námi ta vysoká inflace také zůstane,“ domnívá se.

Navíc by si zvýšené náklady firmy logicky promítly do cen vlastní produkce. „Část současné inflace je opravdu spojená se stále ještě silnou domácí poptávkou – pokud bychom ji přiživil i neadekvátně rychlým růstem mezd, tak by to opět působilo proinflačně,“ uzavírá David Marek.  

Celé Téma dne Renaty Kropáčkové najdete v audiozáznamu.

Spustit audio

Související