Podzim 1950 aneb Jak v Československu zapouštěla kořeny komunistická ideologie

9. říjen 2020

Dochované archivní nahrávky z podzimu 1950 velmi příznačně ilustrují, jak v Československu začínala zapouštět kořeny komunistická ideologie. Velmi nebezpečným, a hlavně „deklarovaně navěčnočasým“ způsobem.

Jedním z nejpozoruhodnějších rozhlasových snímků z tohoto období je záznam slavnostního založení Československo-sovětského institutu. Šlo o pseudovědeckou instituci, která by u nás zaváděla výsledky marxisticko-leninské sovětské vědy a definitivně vymetla z našeho prostoru zbytky vědy buržoazní.

Kouzlo nechtěného z projevů Zdeňka Nejedlého

Akce se konala 8. listopadu 1950 a hlavním řečníkem byl, jak jinak, tehdejší ministr školství a národní osvěty Zdeněk Nejedlý. Z jeho předlouhého projevu jsme vybrali několik klíčových a kouzlem nechtěného humoru vynikajících pasáží.

Akademik Zdeněk  Nejedlý

Kromě celkem nezáživných administrativních drobností se ze slavnostní akce dochoval ještě projev akademika Procházky, který působí spíše bojácně. Z něj jsme zařadili alespoň jednu krátkou ukázku.

Vznik KSČ

Dalším pozoruhodným dochovaným dokumentem je rozsáhlé rozhlasové pásmo věnované pokusu budoucích komunistů uchopit v prosinci 1920 moc ve státě. Budoucích proto, že samotná Komunistická strana Československa vznikla až o půl roku později. Šlo o akci sociálně-demokratické levice, ze které KSČ vznikla. Z technicky ne úplně kvalitní nahrávky – obsahuje jak dobovou propagandu, tak výpovědi přímých účastníků - jsme zařadili dvě obsáhlejší ukázky.

Logo

Antonín Zápotocký, tehdy to byl předseda vlády, byl autorem několika propagandistických románů a byl kvůli tomu dokonce kritizován všemocným soudruhem Stalinem. V listopadu 1950 načetl Zápotocký v rozhlase obsáhlou pasáž ze svého románu Rudá záře nad Kladnem (kniha vyšla v roce 1951). Z dochované nahrávky jsme zařadili dva důležité úryvky. 

Taky Marta Gottwaldová

Další vybrané ukázky pocházejí z projevu ministra spravedlnosti Štefana Raise ke Stalinovým narozeninám, vánočního projevu první dámy Marty Gottwaldové a vzpomínek komunistického primátora Prahy Václava Vacka, na počátky Rudého práva.

Hudební skladatel Ján Cikker v dochovaném rozhovoru přiblížil svou skladbu oslavující sovětského vůdce Stalina. Z rozhovoru i hudebního díla jsme na závěr pořadu vybrali dvě krátké ukázky. 

Pořad uslyšíte v cyklu Archiv Plus. Připravil Pavel Hlavatý.

autor: Pavel Hlavatý
Spustit audio

Související