Podvody s penězi v nadacích? Nesmysl, tam jsou nejspolehlivějšími dary, říká ředitelka nadace Maděřičová

15. duben 2022

Pomoc pro Ukrajinu spoluorganizovala už pár hodin po ruské agresi 24. února. Občansky aktivní je ale spoustu let. Pomáhala při pandemii i po ničivém tornádu na jihu Moravy. „Okamžitě už 24. ráno jsem pochopila, že nám se, mluvím sama za sebe, opravdu nic velkého nestalo. Navíc i v té naší situaci věřím, že pomáhat je lidská potřeba,“ říká Zlata Maděřičová, ředitelka Jihomoravské komunitní nadace.

Ihned po začátku ruské agrese nabídla pomoc také rodinám řemeslníků z Ukrajiny, kteří ji pomáhali s odstraňováním následků tornáda. „Hned, když se to stalo, jsem jim volala a ptala jsem se, s čím potřebují pomoct. Tak jsme se na nějaké pomoci domluvili a ubytovali jsme některé manželky těch našich řemeslníků,“ popisuje Maděřičová. V Česku se podle ní stále opomíjí sociální kapitál.

Lidé si myslí, že se v nadacích s penězi podvádí. To je úplný nesmysl. Peníze do nadací jsou nejspolehlivější dary.
Zlata Maděřičová

„To jsou vztahy, jaké máte s ostatními lidmi. Po tornádu se vzedmula obrovská vlna filantropie, finanční dary trhaly rekordy a musím říct, že třeba naše rodina nemá díky této obrovské podpoře o finance nouze.

A vzhledem k tomu, že se tomu v nadaci také věnujeme, tak jsem si byla skoro jistá, že můžeme ty trámy, tašky na střechu či okna objednávat, přestože jsme v tu chvíli peníze neměli. Ale viděla jsem, že někteří lidé, ten management neumí nebo jsou nedůvěřiví nebo neví, jak to chodí,“ konstatuje.

Čtěte také

Česká společnost má podle Maděřičové problém v nedůvěře či negativním postoji k neziskovým organizacím.

„Místo, aby neziskové organizace a nadace podporovala a chovala se k nim s respektem jako k pomáhajícím subjektům, tak někteří politici populisté mají módu ještě na neziskovky útočit. A to je přesně špatně,“ zdůrazňuje.

Bylo by podle ní zapotřebí to, na co nebyl čas po tornádu. Tedy sesbírat zpětnou vazbu od organizací, které po tornádu pomáhaly, co fungovalo, co ne.

„Protože byla spousta věcí, která nefungovala. Například lidé si myslí, že se v těch nadacích s penězi podvádí. To je úplný nesmysl. Peníze do nadací jsou nejspolehlivější dary. Ale lidé si raději říkají: Radši něco nakoupíme a pošleme to tam. Viděla jsem, jak sokolovny potom přetékají ve švech. Třeba toaletní papír se ještě v listopadu přerozděloval do nejrůznějších spolků. Nevím, jestli jsou s tím dárci, kteří nevěří neziskovkám, smíření, že tato pomoc rozhodně efektivní nebyla,“ naznačuje.

Občanská společnost musí být svobodná

Vysvětluje, že komunitní nadace je model americké filantropie. Nepracuje se v ní s veřejnými penězi.

Čtěte také

„Zalíbilo se mi to kdysi, když jsem začala jezdit do Prahy a vzdělávat se v řízení neziskových organizací, co to vůbec je občanská společnost. A pak jsem si byla jistá, že nikdo v našem regionu to neví a neumí víc. Ale nebyla jsem loajální některým politikům, a i když byly moje projekty nejkvalitnější, tak jsem peníze stejně nedostala,“ vzpomíná.

Když se pak dozvěděla, že existuje subjekt, který je naprosto apolitický, nezávislý a dostává jenom peníze od dárců, rozhodla se založit komunitní nadaci. „Dodneška peníze vnímám jako navázané na nějaké politiky. A můj názor je, že občanská společnost musí být svobodná,“ zdůrazňuje.

Když jsou Velikonoce obdobím, kdy po hrůze přichází naděje a vzkříšení, věří tomu obdobně i v případě Ukrajiny? Poslechněte si celou Osobnost. Moderuje Lucie Vopálenská.

autoři: Lucie Vopálenská , kbr
Spustit audio

Související