Handicapovaným dětem se dřív jen pomáhalo. Teď je do života stavíme, říká šéfka nadace pro podporu lidi s postižením Dvořáková

7. duben 2022

„Vždy jsem říkala, že chci být svobodná a o svých věcech rozhodovat sama,“ popisuje své začátky Blanka Dvořáková, zakladatelka a dlouholetá ředitelka Nadačního fondu Slunce pro všechny. Fond byl před 20 lety založen pro podporu dětí a dospělých se speciálními potřebami. 

„Proto jsem šla cestou nestátního školství a nestátních sociálních služeb. Ať je to, jak je to, tak v nich má člověk víc svobody. Mohu si říkat, co chci, mohu si to tvořit, jak chci – protože to je tvůrčí práce,“ dodává.

Čtěte také

Péči o handicapované děti se velmi změnila. „Dnes je plno škol, které spadají pod kraj či pod obce a mají dobré výsledky. Jsou hrozně fajn, ale mají jednu velkou nevýhodu – málokterá se o to dítě, o toho človíčka, postará ,od mala‘. To my děláme, a to i v pedagogicko-psychologické poradně, ve speciálně pedagogickém centru, přes mateřské školy po školy základní i střední a nakonec i v dospělosti,“ vypočítává.

Ostatní státní školy v jednom okamžiku, v určitém stadiu vývoje dítěte najednou končí. „Ať si každý jde, kam chce. Ale je to o tom, že se někdo sice v určitém okamžiku svého vývoje začlenit může, další ale ne. Někdo totiž potřebuje podporu celý život, byť v chráněných dílnách, nebo na jiném chráněném pracovišti,“ míní Dvořáková.

Dřív byli postižení v ústavech

Ještě před listopadem 1989 se ale režim u lidé s fyzickou nebo psychickou odchylkou tvářil, že neexistují. Často museli žít v ústavech, do kterých se veřejnost neměla šanci dostat.

„My jsme se ale už tehdy s rodiči scházeli – jmenovalo se to Sdružení pro pomoc mentálně postižených. Dnes je tam změna a jmenujeme se Sdružení pro podporu lidí s mentálním postižením.“

Blanka Dvořáková

„Dřív se jim pouze pomáhalo, teď se je snažíme postavit do života. A tam, kde to jde, tak i v mnoha věcech zrovnoprávnit,“ vysvětluje.

Velkou bolestí rodičů postižených dětí pak dřív bylo, že s nimi nemohli být doma. „To jejich rodiny nesly velmi těžce. A chtěly, aby byla jejich potomkům dána alespoň taková výuka, jakou by zvládli.“

Celé Hovory Vlastimila Ježka najdete v audiozáznamu.

autoři: Vlastimil Ježek , lup
Spustit audio

Související