Petr Holub: Obrana tupých škrtů ve zdravotnictví

9. únor 2022

Tupé škrty ve zdravotnictví nepřipustíme, oznámily zdravotnické odbory a vyhlásily stávkovou pohotovost. Pokud chce člověk protest podpořit, anebo naopak odmítnout, pak je dobré vědět, co se tupými škrty ve zdravotnictví právě myslí. Jak známo, ještě ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) prosadil, že zvýší platby za státní pojištěnce zdravotním pojišťovnám z loňských zhruba 130 miliard na letošních 142 miliard korun.

Teď ovšem odbory dostaly zprávu, že vláda Petra Fialy (ODS) hodlá během přípravy nové verze státního rozpočtu Vojtěchův přídavek škrtnout.

Čtěte také

Vyplatí se tři miliardy navíc za první tři měsíce, ovšem od dubna už bude konec a zdravotní pojišťovny o devět miliard přijdou. Je to neúnosné šetřit na zdravotní péči zvláště v časech, kdy je celý systém oslaben, možná dokonce otřesen bojem se zákeřnou pandemií.

Finanční kontext ovšem říká něco jiného. Zdravotním pojišťovnám se během dvou covidových let zvýšily příjmy ze zdravotního pojištění i od státu o 70 miliard korun. Letos odvedou zaměstnanci a živnostníci jenom díky zvýšení mezd dalších přinejmenším 15 miliard navíc. Příjmy českého zdravotnictví se tak během tří let zvýší o třetinu.

Je pravda, že loni se vinou zvýšených nákladů na boj s pandemií pojišťovny dostaly přece jen do schodku, letos však schodek zmizí v případě, že většina výdajů na boj s covidem odpadne.

Někdy mají škrty hlubší smysl

Není možné vyloučit, že se pandemie opět vrátí, za tímto účelem však mohou zdravotní pojišťovny využít 50 miliard, které měly koncem minulého roku na účtech. Rezerva je tedy k dispozici.

Čtěte také

Přesto se není odborům co divit. Vláda hodlá šetřit, to je jistě rozumné, pro zdravotníky je však ponižující, že první větší škrty zasáhnou právě jejich sektor. Prestiž zdravotnického stavu v uplynulých dvou letech vyrostla, hodlá se tedy bránit.

Nejzajímavější na celém sporu je však výraz „tupé škrty“, který někdy zástupci odborů používají. Obvykle se tím pranýřuje praxe, při níž se návrh státního rozpočtu svěří účetním a ti proškrtají výdajové položky podle toho, o kolik potřebují vylepšit bilanci.

Petr Holub

Přesto někdy mají takové škrty hlubší smysl. Stává se totiž, že vláda naopak tupě, jinými slovy populisticky navyšuje výdaje. Přidá tedy před volbami pár miliard například zdravotníkům a vůbec se nezajímá o to, jaký to bude mít efekt.

To se právě stalo v případě navýšení příspěvků za státní pojištěnce. Podle zdůvodnění někdejšího ministra Adama Vojtěcha mělo zmíněných 12 miliard zabránit výpadku příjmů, ke kterému však nedojde.

Pokud se ovšem mezitím nenašel jiný důvod, proč utrácet peníze daňových poplatníků, pak je namístě Vojtěchovy miliardy tupě a jednoduše škrtnout.

Autor je reportér serveru Seznam Zprávy

autor: Petr Holub
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.