Petr Holub: Brexit bude bez dohody i bez schválení parlamentu. Manipulace začíná

19. srpen 2019

Průběžná kampaň spojená s brexitem nabírá obrátky, svědčí o tom průzkum, který vypracovala agentura Comres pro Daily Telegraph.

Z průzkumu podle Telegraphu vyplývá, že 54 procent Britů podporuje brexit do té míry, že připouští odchod z Evropské unie i bez dohody s Bruselem. Zároveň prý stačí, když o brexitu bez dohody rozhodne sám premiér Boris Johnson, který se nepotřebuje ptát parlamentu.

Čtěte také

Poprask ani nevzbudil zmíněný výsledek, ale podoba dotazníku od firmy Comres a interpretace od novinářů z Telegraphu. Připomínají jednoznačně, že v současné politice nebývají průzkumy vždy dílem odborníků, kteří z odstupu hodnotí aktuální situaci ve společnosti, ale mohou být vyrobeny jako efektivní nástroj politického boje. 

Comres předložil dvěma tisícům Britů tvrzení: „Boris Johnson musí dokončit brexit za použití jakýchkoli prostředků, například vyřadit ze hry parlament, pokud bude tento krok nezbytný, aby poslanci brexit nezablokovali.“ Dotázaní s tím mohli souhlasit, případně návrh odmítnout, anebo se zdržet názoru.

Pro nebyla víc než polovina, jak tvrdili novináři, ale jen 44 procent dotázaných, dalších 37 procent bylo proti a 19 procent se zdrželo. Tento výsledek využil Telegraph k interpretaci: „Boris Johnson má veřejnou podporu, aby kvůli dokončení brexitu vyřadil parlament ze hry.“

Názor lidu

Čtěte také

K takovému výkladu se dojde ovšem pouze v případě, že se ignoruje pětina nerozhodných. Fakticky přesnější by byla interpretace, že brexit bez schválení parlamentu většina Britů neschvaluje.

Průzkum obsahuje i další manipulace. Jako jediné řešení vnitrobritských sporů o brexit navrhuje pouze suverénní rozhodnutí premiéra bez asistence poslanců.

Vůbec nejhorší je řazení otázek. Dotazu na roli parlamentu předcházejí sugestivní otázky, jestli poslanci opravdu ztratili kontakt s voliči a jestli náhodou nesledují jen své vlastní zájmy. S tím souhlasí po fiasku brexitových jednání v první polovině roku čtyři pětiny dotázaných, ať už jsou nebo nejsou pro brexit. Pro mnohé z nich pak bylo obtížné trvat na tom, že parlament má vůbec právo kontrolovat postup premiéra i při osudovém rozhodnutí.

Čtěte také

Lze pochopit, že Boris Johnson a tedy i s ním spřízněný Telegraph potřebují veřejnost připravit na možnost radikálního řešení. Premiérovi může jedině prospět, když se bude moci odkázat na průzkum, že Britové za ním stojí. Protivníci budou v zápalu politického boje těžko vysvětlovat, že průzkum byl zmanipulován.

K věci patří, že Telegraph jakoukoli kritiku svého průzkumu odmítl poukazem, že neoblíbení poslanci by se měli zamyslet především sami nad sebou. Přidal k tomu názor, že jiná možnost než radikální řez při současném marasmu ani neexistuje.

Odpůrcům brexitu či příznivcům kultivovaného odchodu z unie teď nezbývá než přijmout hozenou rukavici a najít Johnsonovi stejně razantního protihráče.

Petr Holub, týdeník Echo

Pro Čechy je nejvýznamnější poučení v tom, že nemají věřit každému průzkumu a především by měli nejdříve prověřit, za jakých okolností došel k danému výsledku. Občas je totiž možné vydávat za názor lidu pravý opak toho, co si voliči ve skutečnosti myslí.

 Autor je komentátor serveru Echo24

autor: Petr Holub
Spustit audio